Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Cirkobalkana od 26. septembra
Cirkobalkana - Chapito
Chapito

Festival Cirkobalkana od 26. septembra

Festival Cirkobalkana 2015 biće održan od 26. septembra do 4. oktobra, u dvorištu stare Ciglane.

Naglasak ovogodišnjeg programa Cirkobalkane stavljen je na rezidencijalni program u sklopu kojeg će se raditi na novoj cirkuskoj kreaciji, na edukaciji kroz radionice u okviru projekta Laboratorija cirkuske umetnosti i prezentaciji cirkuske scene regiona kroz Open Stage.

Cirkobalkana je projekat međunarodne saradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. godine pokrenule Cirkusfera, Cirkorama i „Le Cirk’Oblique“.

Osnovna namera Cirkobalkane je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog edukativnog, kreativnog i izvođačkog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umetnici po pitanju funkcionisanja, kreiranja i održivosti kako „putujućeg“ performansa, tako i cirkuskog šatora, te da se uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umetnicima u regiji.

Cirkobalkani se ove godine priključuje umetnička cirkuska trupa „My!Laika“ iz Francuske kroz sopstveni projekat „Side kunst cirque“.

Cirkobalkana - The Great Tagada
The Great Tagada

Cirkobalkana platforma

Ovogodišnja Cirkobalkana je ujedno i početak dugoročnijeg projekta „Cirkobalkana platforma“, koji je podržan od strane Balkan art and culture fund-a (BAC), a kojem se priključuje i Bosna i Hercegovina kroz učešće Fabrike radosti iz Banjaluke, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

Prošle godine Cirkobalkana je bila deo programa Bitef Polifonije, a ove godine u Zagrebu se odvijala u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Dodatak ovogodišnjem festivalu su Radionice cirkuske pedagogije, koje će se održati u KPGT-u od 5. do 9. oktobra.

Više informacija o festivalu možete pronaći na sajtu manifestacije. (danubeogradu.rs)

Cirkobalkana - Radovan
Radovan

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.