Naslovna » BG špijun » Destinacije » Hong Kong – igra svetlosti na talasima
Hong Kong

Hong Kong – igra svetlosti na talasima

Hong Kong je specijalna administrativna oblast Kine i grad – moderna globalna metropola poznata kao „biser istoka“.

Dovoljno je reći da Hong Kong u prevodu znači – mirisna luka. Savremeni centar finansija i trgovine, sa neboderima od čelika i stakla koji iscrtavaju liniju horizonta, Hong Kong krije u sebi budističke hramove, tradiciju i unikatne vrednosti.

Hoteli i atrakcije

Luksuzni hoteli jedno su od obeležja Hong Konga. Ritz-Carlton, Mandarin Oriental, Four Seasons, InterContinental, Conrad… samo su neki od njih.

Može se, ipak, pronaći i povoljniji smeštaj u komfornim hotelima u centru, kakvi su Cosmo, BP International, LBP, Residence G, Dorsett Mongkok, Holiday Inn…

Možda je najbolje za početak posetiti vrh Viktorija Pik, do kojeg se stiže starim tramvajem uspinjačom, i pogledati grad-luku sa najviše tačke ostrva Hong Kong. Obilazak turističkim brodom ili plovidba feribotom Star Feri i pogled sa mora takođe su izuzetan doživljaj, posebno u večernjim satima.

Najpoznatija ulica-pijaca Templ je pešačka zona koja živi noću, prepuna prodavnica u kojima se može kupiti bukvalno sve.

Hong Kong

Grad, naravno, ima i moderne tržne centre, kakvi su Harbur Siti ili Langnam Plejs. Hong Kong je budan 24 sata, ali je sve učinjeno da najtraktivniji bude kada se svake večeri obasja dizajniranim svetlosnim efekatima, pod posebnim nazivom – Simfonija svetlosti. Hong Kong ima i Diznilend, neverovatne zabavne parkove, spa centre…

Po Lin manastir, Nan Lian vrt, Muzej istorije, ostrvo Lantau sa velikim kipom Bude… deo su kulture Hong Konga, a čuvene pokretne stepenice na otvorenom, plaže, negovani parkovi i odlična hrana na uličnim tezgama ili u elegantnim restoranima dodatno doprinose zadovoljstvu posetilaca.

Jesen je najbolje doba godine za turistički obilazak Hong Konga. Cene su niže od letnjih, kao i temperature, koje se kreću između 20 i 30°C. Iako je toplo i vlažno, leto je vrhunac sezone, a od januara Hong Kong iz meseca u mesec postaje sve skuplji.

Avio karte Hong Kong

Iz Beograda za Hong Kong, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, zajednički let nude avio-kompanije Air Serbia i Etihad Airways, sa presedanjem u Abu Dabiju.

Cena povratne karte je od 584 € u promotivnom periodu. Preporučuje se provera cena kod kompanije Aeroflot, koja nudi let preko Moskve, u pojedinim terminima jeftiniji i do 80 €.

Putovanje od Beograda do Hong Konga traje oko četrnaest sati. Međunarodni aerodrom Hong Kong nalazi se 27 kilometra zapadno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +7 sati u toku zimskog i +6 sati u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Hong Kong

Uređuje: Katarina Vidaković