Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert ansambla Beogradski barok, 27. septembra
Beogradski barok

Koncert ansambla Beogradski barok, 27. septembra

U Kući kralja Petra u nedelju, 27. septembra od 20.00 ansambl Beogradski barok održaće četvrti koncert iz ciklusa „Kućni koncerti“.

Na programu pod nazivom „Studija dobrog ukusa u umetnosti muzike“ biće izvedene kompozicije Frančeska Đeminijanija na replikama istorijskih instrumenata. Vokalni solisti su Dragana Popović i Marko Živković. Ulaz je slobodan.

Čuveni italijanski violinista, kompozitor i pedagog Frančesko Đeminijani delovao je najveći deo svog života u Ujedinjenom kraljevstvu, i pored Georga Fridriha Hendla, jedan je od najzaslužnijih umetnika Britanije tog doba.

Inspirisan narodnim stvaralštvom svoje nove domovine, on istovremeno gaji lokalnu tradiciju i nadahnjuje je stilom italijanskog visokog baroka koji je do tog vremena gotovo već postao standard u celoj Evropi. Tokom koncerta će biti čitani delovi Đeminijanijeve studije, čime Beogradski barok nastoji da potencira podjednak značaj kompozitorove pisane reči i muzike.

Takođe, ansambl time dalje razvija ideju da u manje formalnoj atmosferi koncerta približi publiku muzici, umetnicima i prefinjenom zvuku baroknih instrumenata koji su prava retkost u našoj sredini.

Na replikama autentičnih instrumenata

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Realizaciju koncerta podržao je Sekretarijat za kulturu. (Beoinfo)

loading...