Naslovna » Izlasci » Festivali » DOB: Prvi Festival američkog nezavisnog filma
Festival američkog nezavisnog filma - Pesme koje piše o ljudima koje zna
Pesme koje piše o ljudima koje zna

DOB: Prvi Festival američkog nezavisnog filma

Od 24. do 26. oktobra u Domu omladine Beograda biće održan prvi Festival američkog nezavisnog filma.

U velikoj sali biće prikazani filmovi u selekciji Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića.

Američki nezavisni film odavno je žanr za sebe. Iako niko ne ume da tačno opiše šta jedan film kvalifikuje da se tako nazove, iako se često smatra psovkom ako neki američki film nazovete nezavisnim, iz godine u godinu sve je više autora koji sebe nazivaju nezavisnim filmadžijama.

– Poput mitskog bića, o kome svi pričaju, a koje niko nije video, američki nezavisni film obavijen je velom misterije. Odlučili smo da pocepamo taj veo i da vam predstavimo šest punokrvnih američkih nezavisnih filmova, izabranih iz gomile snimljenih i nagrađenih u protekle tri godine. Oni su šarenoliki poput zemlje iz koje dolaze: videćete prvu Skype meldoramu, jedan romantičan mjuzikl, klasični psiho-horor za starije od 18 godina, uvrnuti tehno-ljubić, duhoviti šou-biz dokumentarac – kažu organizatori iz DOB-a i Super Films.

Publika će biti u prilici da vidi šta danas rade nezavisne filmadžije i da uporede sa počecima Džordža Lukasa i Stivena Spilberga, Nikolasa Kejdža i drugih na koje poslednje pomislite kada kažete „nezavisni film“.

Većina velikana holivudskog filma je odatle krenula. To je izvor američke kinematografije, samo srce uvrnute kreativnosti, neobičnih junaka, uzbudljivih žanrovskih spojeva, neočekivanih obrta i beskrajne slobode…

Organizatori tvrde da za ovo istinsko američko bioskopsko iskustvo, kokice uopšte nisu potrebne. Proverite!

Cena ulaznice je 150 RSD. (danubeogradu.rs)

Festival američkog nezavisnog filma - Kako da napišeš Šermanovu pesmu
Kako da napišeš Šermanovu pesmu

Festival američkog nezavisnog filma – program

Subota, 24. oktobar
20.00… Kako da napišeš Šermanovu pesmu
How Do You Write a Joe Schermann’s Song, 104 min, 2012; Režija: Gari King
Mladi kompozitor Džo Šerman dobija priliku da komponuje moderni Of-Brodvej šou, ali ima težak izbor: da li da piše za svoju devojku – glumicu ili za novootkrivenu muzu moćnog glasa. Pisanje pesama je za Džoa lakše od životnog izbora.

22.00… Džulija
Julia, 95 min, 2014; Režija: Metju A. Braun
Preživljavajući emocionalni pakao, Džulija, žrtva grupnog silovanja, upada u mrežu ženske bande osvetnica. Kontroverzna i krvava priča, samo za starije od 18 godina.

Nedelja, 25. oktobar
18.00… Obama iz Bronksa
Bronx Obama, 92 min, 2014; Režija: Rajan Mardok
Kad je Robert Ortiz iz Bronksa jednog jutra obrijao bradu, video je u ogledalu najmoćnijeg čoveka na svetu. Dokumentarna priča o dvojniku Baraka Obame, koji je iz bede krenuo da ostvari svoj „američki san“ u šou-biznisu.

20.00… Jedna mala nezgoda
One Small Hitch, 105 min, 2013; Režija: Džon Burges
Moli i Džoš, prijatelji iz detinjstva, sreću se slučajno u avionu na putu za svadbu njene mame. Moli je svojima obećala da će doći i njen verenik, za koga se ispostavilo da je oženjen, a Džoš je obećao da će pokazati svoju „verenicu“. Zato oboje odlučuju da odigraju zaljubljeni par. Njihove porodice dočekuju vest sa oduševljenjem i kreću planovi za još veću svadbu.

Ponedeljak, 26. oktobar
18.00… Pesme koje piše o ljudima koje zna
Songs She Wrote About People She Knows, 79 min, 2014; Režija: Kris Elgstrand
Kerol, tiha i suzdržana službenica, kreće na muzikoterapiju kako bi lakše iskazala svoja potisnuta osećanja. Ali, njene iskrene pesme o prijateljima njih iritiraju. Neočekivano, njena muzička poruka inspiriše šefa firme, opevanog kao „Šupak Dejv“ i on rešava da ostavi sve i pozove je na veliku rokenrol avanturu.

20.00… Mašina laži
The Heart Machine, 85 min, 2014; Režija: Zakari Vigon
Kodi je u Njujorku, a Virdžinija u Berlinu. Nikada se nisu sreli i njihova ljubav je moguća jedino onlajn. Kada Kodi posumnja da Virdžinija uopšte nije u Berlinu, on opsesivno pokušava da otkrije istinu. Priča o ljubavi koju komplikuje tehnologija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.