Naslovna » Izlasci » Festivali » 2. Rez: Eksperimentalni film u Domu omladine
2. Rez: Jarmark Europa
2. Rez: Jarmark Europa

2. Rez: Eksperimentalni film u Domu omladine

Od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda biće organizovan Rez – drugi festival savremenog eksperimentalnog filma.

Teorija koja Hoda [TkH] je, u saradnji sa DOB-om, prošle godine pokrenula filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan/na od najznačajnijih i još aktivnih autora/ki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, odnosno specifična scena eksperimentalnog filma koja se vezuje za rad dotične/og autorke/a.

Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Rez na Berlin

Drugo izdanje festivala, pod nazivom „Rez na Berlin“, kroz radove četiri autora mlađe generacije, predstaviće aktuelne tendencije na berlinskoj sceni eksperimentalnog filma.

Autori Guillaume Cailleau, Cinéma Copains (Minze Tummescheit i Arne Hector), René Frölke i Lior Shamriz, svojim će filmovima i diskurzivnim intervencijama lokalnom kontekstu ponuditi nove načine razmišljanja o filmu koje karakterišu aktuelnu berlinsku scenu.Za dž

Tokom tri dana festivala biće prikazana neka od najznačajnijih ostvarenja ova četiri autora, kao što su „Laborat“ Guillaumea Cailleaua koji je prošlogodišnji dobitnik Srebrnog medveda za kratki film Berlinskog filmskog festivala.

Tu je i kultni queer film Liora Shamriza „Japan Japan“ koji je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, a zatim ga je glavni kustos MoMA-e u Njujorku proglasio jednim od deset najboljih filmova 2007. godine.

Tu su i filmovi umetničkog para Cinéma Copains čiji radovi se redovno mogu videti u okviru Berlinale Foruma, kao i najnoviji film Renéa Frölkea „Lepa opasnost“ (Le beau danger) koji je prikazan na najvećim festivalima autorskog i umetničkog filma širom sveta, kao što su Berlinale, FID Marseille, Međunarodni filmski festival u Torontu i Sao Paulu, itd.

Pored projekcija filmova biće organizovano i nekoliko diskurzivnih događaja, kao što su predstavljanje filmskog kolektiva LaborBerlin, kao i javne razgovore sa autorima koji će voditi filmski reditelji, aktivisti i teoretičari iz Beograda.

Ulaz na sve programe je besplatan, a svi programi festivala su na engleskom jeziku. (danubeogradu.rs)

2. Rez – program

Petak, 13. novembar
20.00… Kratki rezovi (Izbor kratkih filmova četiri autora iz Berlina)
+ razgovor sa autorima

Subota, 14. novembar
12.00… René Frölke
(Jeremy Y. poziva Bobby O. ili Morgenthau bez suza, 2012, 83′)
+ razgovor sa autorom

14.00… Labor Berlin
(LaborBerlin, predstavljanje filmskog kolektiva + diskusija)

15.00… Cinéma Copains
(Radovi u toku – deo 1 i 2, 2012, 96′)
+ razgovor sa autorkom

18.00… Guillaume Cailleau
(performans + kratki filmovi)
+ razgovor sa autorom

20:00… Lior Shamriz
(Poništena lica, 2015, 80′)
+ razgovor sa autorom

Nedelja, 15. novembar
15.00… Cinéma Copains
(Pijaca „Evropa“, 2004, 115′)
+ razgovor sa autorkom

18.00… Lior Shamriz
(Japan Japan, 2006, 65′ + Noć, 2015, 7′)
+ razgovor sa autorom

20.00… René Frölke
(Le beau danger, 2014, 100′)
+ razgovor sa autorom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.