Naslovna » Izlasci » Izložbe » Podsećamo: Izložba „Pupin“ u Istorijskom muzeju Srbije
Pupin - Istorijski muzej Srbije

Podsećamo: Izložba „Pupin“ u Istorijskom muzeju Srbije

Do 20. februara 2016. u Istorijskom muzeju Srbije biće otvorena izložba „Pupin“.

Nova informacija: Izložba „Pupin“ će biti otvorena do 1. decembra 2016. Više o novim sadržajima pročitajte na OVOM LINKU.

Velika interaktivna izložba posvećena je Mihajlu Idvorskom Pupinu, a obuhvata do sada najobimniji presek njegovog života i dela.

Ove 2015. obeležava se važan Pupinov jubilej – tačno stotinu godina od kada je prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od Pupinove smrti, zbog čega je UNESKO ovu godinu proglasio godinom Mihajla Pupina.

Izložba obuhvata Pupinove aktivnosti na polju nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno – političke doprinose, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, književni rad.

Pupin - Istorijski muzej Srbije

Pupinov umetnički legat

Po prvi put je izložen Pupinov najveći umetnički legat, kao i dragoceni poklon – Pupinova lična biblioteka.

Posebnost ove postavke je izlaganje i do sada nepoznatog arhivskog materijala (između ostalog i iz arhiva FBI), ali i nz Arhiva Jugoslavije, grada Pančeva, Zavičajnog kompleksa u Idvoru.

Narodni muzej u Beogadu, Ptt muzej, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Biblioteka srpske patrijaršije, Zavod za intelektualnu svojinu, Muzej Vojvodine, samo su neke od institucija koje su svojim zbirkama pomogle da se predstavi nasleđe velikog čoveka.

Pupin - Istorijski muzej Srbije

Najnovija tehnologija u muzeju

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija koje omogućavaju da svaki segment izložbe bude interaktivan. Tako se sada, na primer, interaktivne AR naočare prvi put koriste u muzeologiji.

Prostorne instalacije koje se aktiviraju samim prisustvom posetioca, vode nas zvukom i slikom do samog Pupina i njegovog vremena.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić i dr Dušici Bojić, i timu u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Svake subote od 13.00 jedan od autora izložbe Aleksandra Ninković Tašić će zainteresovane posetioce stučno voditi kroz postavku. Svake srede od 17.00 muzejski savetnik Nebojša Damnjanović takođe će predstavljati izložbu „Pupin“.

Izložbu realizuje Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Istorijski muzej Srbije nalazi se na Trgu Nikole Pašića 11. Radno vreme je svakog dana osim ponedeljka od 12.00 do 20.00. Cena ulaznice je 200 RSD, a za đake i penzionere – 100 RSD. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Istorijski muzej Srbije)

Pupin - Istorijski muzej Srbije Pupin - Istorijski muzej Srbije

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Postoje u životu dani i dogadjaji koji se pamte do kraja, koji i mladima i starijima daju veru u prave vrednosti, profesionalizam i kvalitet. Nemaju svi privilegiju da dožive takve dane. No, u subotu, 14. 5. 2016, nas osamdesetak učenika i profesora matematike je na izložbi posvećenoj Pupinu doživelo nešto više od do sada viđenog. Grupa mladih ljudi, na čelu sa autorkom izložbe, posvećena svakom segmentu posla učinila nas je beskrajno srećnima i ispunjenima. Uživali smo u postavci izložbe, rečima mladog, divnog kustosa, a autorka nas je ostavila bez teksta. Mi odrasli smo imali prilike da slušamo mnoga predavanja, govore, besede, ali ono čemu smo prisustvovali u subotu je nadmašilo sve.
    Pokrenuli ste sve naše emocije i učinili trenutke provedene sa vama nezaboravnim! ČESTITAMO na svemu! Neka ste živi i zdravi i neka vam se ostvare sve vaše želje i snovi. Beskrajno vam se zahvaljujemo. Vole vas vaši matematičari!!