Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradska zima 2015: Trg bajki
Beogradska zima - Trg bajki

Beogradska zima 2015: Trg bajki

Prvi put ove godine biće organizovan Trg bajki, kao deo manifestacije Beogradska zima.

Na trgu ispred UK „Vuk Karadžić“ i opštine Zvezdara, od 15. decembra do 15. januara svakodnevno će biti igrane srpske narodne bajke i bajke braće Grim namenjene kako deci tako i odraslima.

To će biti svojevrsni povratak u svet mašte i detinjstva.

Tako će biti pružena mogućnost deci i svima koji se osećaju kao deca da na najlepši način upoznaju i uživaju u našoj tradicionalnoj kulturi i promociji nacionalnih proizvoda.

Vreme je za bajke

U prazničnoj atmosferi i dekoraciji najmlađi će imati priliku da uživaju u predstavama najpoznatijih bajki, a oni malo stariji da ih se prisete.

Bajke koje će ulepšati Trg bajki su „Devojka brža od konja“, „Zlatna jabuka i devet paunica“, „Nemušti jezik“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ i „Aždaja i carev sin“.

Pored bajki, svakog dana biće organizovan edukativni program koji će voditi Srbijašume, Prirodnjački centar iz Svilajnca, Volonterski servis opštine Zvezdara. Posle edukativnih, biće održavane kreativne radionice Rosa / Bući, bući. U okviru manifestacije Trg bajki, nastupaće i škole sa područja opštine Zvezdara sa prigodnim scenskim tačkama.

Centralni prostor igre je drvena kuća, kolibam oko koje će biti postacljene manje drvene kuće, klupe, venjak i ostali dekorativni elementi od drveta, u kojima će se predstavljati stari srpski zanati i rukotvorine. Ovakav ambijent dočaraće na najbolji način bajkovito vreme tradicionalnog, srpskog okupljanja i pripovedanja u zimskim noćima pored vatre.

Uz bajkovite, na Trgu će biti i pratećih novogodišnjih sadržaja poput predstavljanja tradicionalnih zanata, gradskih bombondžija, prazničnih suvenira.

Tokom trajanja čitave manifestacije, biće angažovani brojni animatori, žongleri, ulični svirači. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.