Naslovna » Izlasci » Pozorište » JDP: Premijera predstave „Šta se dogodilo…“
Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društ(a)va
JDP - Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društ(a)va (foto: Nenad Petrović)

JDP: Premijera predstave „Šta se dogodilo…“

Pozorišni komad „Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društ(a)va“ delo je austrijske nobelovke Elfride Jelinek.

Predstavlja svojevrsni nastavak dve Ibzenove drame „Nora (Lutkina kuća)“ i „Stubovi društva“.

U režiji Snežane Trišić, kojoj je ovo prva saradnja sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem, predstava će premijerno biti izvedena 5. decembra od 20.00.

Sastav vrsnih pozorišnih i televizijskih glumaca, pokušaće da dočara „socijalnu metamorfozu“ Nore Helmer, pošto je ostavila muža. Publika će imati prilike da sagleda ovaj proces kroz pozorišni kaleidoskop niza muških očekivanja i fantaza o ženi u različitim ulogama, počev od supruge, majke, radnice, umetnice, ljubavnice, prostitutke, domino-dame pa sve do poslovne žene na samom kraju svog razvoja.

Iako je radnja priče smeštena u dvadesete godine prošlog veka, mogu se primetiti određeni „vremenski skokovi“, naročito u budućnost, čime se može podvući paralela između društva pre skoro čitavog jednog veka i danas.

Pred Noru Helmer stavljena su mnoga egzistencionalna pitanja. „Nisam žena koju je napustio muž, već žena, koja je samostalno napustila muža, što je u mnogome važnije“, reči su kojima Nora započinje komad, a koje oslikavaju njenu borbu za samoostvarenje.

Međutim, da li će na kraju uspeti da postigne svoj cilj? Da li će njeni planovi biti ostvareni ili će je savremeno potrošačko društvo progutati i postaviti na mesto u svom trbuhu koje joj samo određuje?

Upravo na ova pitanja odgovoriće uigran tim koji čine: Nataša Tapušković, Branislav Lečić, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Anđelika Simić, Goran Daničić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Vesna Stanković i Andrijana Oliverić.

Karte se mogu naći na blagajni JDP-a po sledećim cenama: 200 RSD (loža), 700 RSD (balkon) i 1.200 RSD (parter). Cene karata kupljenih na dan predstave iznosiće polovinu regularnog iznosa karte.

Prva repriza je već 6. decembra. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)