Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Klaustofobična komedija“ ponovo na sceni Zvezdara teatra

„Klaustofobična komedija“ ponovo na sceni Zvezdara teatra

Predstava „Klaustofobična komedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, biće premijerno igrana 23. decembra od 19.30 u Zvezdara teatru.

Ovaj legendarni komad doživeo je svoju prvu premijeru 6. novembra 1987. godine na istoj sceni, kada su nastupili Bata Stojković, Seka Sablić, Žarko Radić, Miša Janketić, Danilo Lazović, Sofija Žugić i druga velika imena srpskog glumišta.

Po scenariju Dušana Kovačevića pre 25 godina, snimljen je i istoimeni film. Sada, 2015. godine, na istom mestu ovo nagrađivano dramsko ostvarenje, u režiji Darka Bajića biće izvedeno u drugačijem sastavu na sceni „Danilo Bata Stojković“, upravo u čast pokojnog glumca. Ovoga puta na pozorišnim daskama naći će se Ljubomir Bandović, Nevena Ristić, Slavko Štimac, Zoran Cvijanović, Marko Janketić i Jovana Stojiljković.

Iste muke – 30 puta više bole

Komad na duhovit način, svojstven Kovačeviću, prikazuje realnost današnjice, odnosno tadašnjice, opisujući društvo u kom se politika prepliće i upiliće u umetnost, kulturu i svakodnevni život.

U paralelnoj stvarnosti koja se odigrava istovremeno na pozorišnoj sceni i u realnom životu, junaci „Klaustofobične komedije“ pokušavaju da se izbore sa činjenicom da im je sudbina unapred predodređena. Na ivici ludila, ali već proglašen ludim, jedan pisac pokušava da izvoje bitku sa okolinom i ljudima koji je čine.

Na drugoj strani priče, ali istom kraju društvene lestvice, nalazi se odžačar po imenu Sava. Ovaj tragični lik doživljava dvostruku smrt – društvenu i biološku, kako navodi Ljubomir Bandović, koji tumaći lik Save odžačara.

Iako je predstava napisana i isprva izvođena još osamdesetih godina, u vreme socijalizma, posle smrti Josipa Broza, oživljavanje ovog dramskog dela 2015. godine nije nimalo neopravdano. Socijalni aspekti zabeleženi u vreme socijalizma, ponovo iskrsavaju u neoliberalizmu gotovo isto upakovani kao i pre 30 godina kada je delo nastalo.

Reditelj Darko Bajić smatra da je autorski tim zadržao predstavu u onom vremenu, ali da će se u replikama prepoznati iste muke, samo što „30 puta više bole, jer je prošlo 30 godina“.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da će u predstavi igrati Slavko Štimac, čiji povratak na pozorišnu scenu veoma raduje Kovačevića, kako je sam izjavio. Bandoviću će društvo na sceni praviti kolege: Nevena Ristić, Marko Janketić, Zoran Cvijanović, Jovana Stojiljković, Igor Grabovica, Vanja Janketić… (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri