Naslovna » Izlasci » Izložbe » Multimedijalna izložba “Jugoton – istočno od raja”
Jugoton, ne samo za nostalgičare
Jugoton, ne samo za nostalgičare

Multimedijalna izložba “Jugoton – istočno od raja”

U Muzeju nauke i tehnike nedavno je otvorena izložba pod nazivom “Jugoton – istočno od raja /1947-1991/”, posvećena muzičkoj izdavačkoj kući, koja je, prateći zahteve vremena, decenijama bila jedan od simbola modernih kulturnih i tehnoloških dostignuća Jugoslavije.

Multimedijalna postavka čiji su autori Mario Krištofić i Sanja Bahrah-Krištofić nije namenjena samo nostalgičarima koji su odrastali uz Jugotonova izdanja – zainteresovani za dizajn, vizuelnu kulturu, istoriju pop muzike, arhitekture, medija, takođe bi trebalo da je vide. Uz više od 150 izloženih omota ploča iz privatne kolekcije, fotografija, plakata, priznanja… u Beogradu su, ekskluzivno, mašine za proizvodnju gramofonskih ploča i audio kaseta, deo zbirke Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Izložba je otvorena do marta 2016. godine.
Muzej nauke i tehnike nalazi se na adresi Skender-begova 51

O Jugotonu

Jugoton, prva i najveća diskograska kuća nekadašnje Jugoslavije, primer je socijalističkog diva popularne kulture izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije  u razdoblju od 1947. do 1991. godine. U svojim najboljim danima imao je milionske tiraže, ugovore sa mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogo licencnih izdanja, ljude sa relevantnim autorskim karijerama pre i za vreme rada u Jugotonu.

Fabrika iz Dubrave nastala je prema idejnim nacrtima arhitekte Igora Skopina (takođe autora kompleksa susednog Jadran filma). Dve velike fabrike zabave delile su tonski studio Jadran filma, tada najsavremeniji evropski tonski studio, čineći važnu funkcionalnu celinu.

Jugoton je bio organizovan da zadovolji sve potrebe proizvodnje, ali i visoke humane standarde radnog okruženja. U harmonično izgrađenim objektima nalazilo se sve, od proizvodnje, kancelarija i slušaonica do restorana, doktora, sportskih terena i parka.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković