Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine
Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine

Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine

Od 28. decembra do 29. februara biće otvorena izložba „Tifus 1915“ u Muzeju nauke i tehnike (Skender-begova 51).

U Galeriji „Aleksandar Despić“ novu postavku će otvoriti akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva. Ovom izložbom biće obeležena stogodišnjica stradanja srpskog naroda tokom epidemije tifusa u Prvom svetskom ratu, koja se razbuktala početkom 1915. godine.

U istoriji ratnih zaraza epidemija tifusa u Srbiji 1914/1915. godine zauzima posebno mesto jer je, po rečima pukovnika dr Vilijama Hantera (William Hunter, 1861–1937), šefa britanske vojnomedicinske misije u Srbiji i jednog od najzaslužnijih ljudi za njeno suzbijanje, bila „najnaglija epidemija u nastanku, najbrža u propagaciji, najveća u intenzitetu i najbrže zaustavljena od svih epidemija te vrste u istoriji“.

Epidemija tri vrste tifusa – pegavog, povratnog i trbušnog, razbuktala se početkom 1915. godine i odnela je oko 135.000 života.

Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine

Lična iskustva

Priča o epidemiji tifusa na izložbi je predstavljena kroz lična iskustva, osećanja i sudbine obolelih: lekara, medicinara, bolničara i bolničarki, vojnika i civila.

Pored toga, prikazane su karakteristike sve tri vrste tifusa, načini lečenja obolelih, uslovi koji su doveli do izbijanja epidemije i mere koje su bile primenjene u njenom suzbijanju. Naglašen je veliki doprinos britanske vojnomedicinske misije u suzbijanju epidemije.

Posetioci izložbe će imati priliku da vide dnevničke zabeleške srpskih lekara, njihove lične predmete, lekove i sredstva koja su korišćena u borbi protiv zaraze, prepisku članova medicinskih misija iz inostranstva, arhivska dokumenta i fotografije.

Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine

Prvi put će biti izloženi predmeti iz Prve laboratorije srpske vojske kojom je rukovodio dr Ludvik Hiršeld, dobrovoljni lekar, bakteriolog i imunolog svetskog ugleda.

Prvi put biće prikazana i fotografija potpukovnika Džordža Stamersa, drugog zapovednika Britanske vojnomedicinske misije, po čijim nacrtima su izrađeni čuveni improvizovani aparat za uništavanje vašiju – „srpsko bure“ i specijalni voz za dezinfekciju i vakcinaciju.

Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine

„Soba u koju su bili smešteni oni koji su preležali pegavac, u stvari ‘pomilovani osuđenici na smrt’, imala je više od 30 postelja, a iz svake je zračila detinja radost onih koji su se vraćali živima. Bolesnici su uglavnom bili na nogama: neki sedeći za stolom u sredini sobe, neki čitajući, neki su pisali pisma, drugi su živo pričali (vicevi nisu izostajali), a nekolicina, da ne bi prekidala dobru srpsku tradiciju, igrala je ‘sans’. Na sve strane vrcava reč, smeh, reske dosetke. Mladi i stari, iz raznih rodova oružja – u građanstvu umetnici, lekari, bogoslovi, pravnici i poreznici. Taj šaroliki svet pokretala je ista snaga: radost povratka živima“. (Aleksandar Đ. Kostić, medicinar, kasnije profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu)

Autor izložbe je Jelena Jovanović Simić, a autor postavke Svetlana Jovanović.

Radno vreme Muzeja je od utorka do nedelje od 10.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Muzej nauke i tehnike: Tifus 1915. godine