Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Degustacija: Kako pravilno probati vino
Degustacija vina

Degustacija: Kako pravilno probati vino

U turističkim programima, i tokom specijalnih događaja u Beogradu, često se kao ekskluzivna mogućnost nudi degustacija vina. I samo probanje vina u društvu ima obeležja degustacije u malom.

Evo saveta kako to pravilno učiniti, da doživljaj bude potpun i da, istovremeno, ostavite utisak dobrog poznavaoca ovog interesantnog rituala.

Degustacija vina

Pogledajte vino

Za ovaj, prvi korak u degustaciji, nije potrebno više od pet sekundi. Pogledajte boju, prozirnost i gustinu vina.

Dovoljno je da znate da boja i prozirnost zavise od starosti, vrste grožđa, količine kiselosti, alkohola, šećera, čak i klime u kojoj je grožđe sazrevalo. Starija vina dobijaju tamnije žute i braon nijanse, koje se mešaju sa osnovnom bojom, a crvena vina obično postaju prozirnija.

Degustacija vina

Nagnite čašu

Nagnite čašu blago u stranu i zatim je ponovo vratite u horizontalan položaj. „Noge“ ili „suze“ vina su kapi na unutrašnjosti čaše koje se slivaju i ostavljaju trag. One nemaju veze sa kvalitetom, kako se pogrešno veruje.

Ako vam eksperti kažu da vino ima „duge noge“ ili „lepe noge“, to znači da su kapi izrazitije zbog veće količine alkohola.

Važna napomena: čaša se nikad ne drži za telo, uvek i isključivo za nožicu, odnosno vrat, dršku.

Degustacija vina

Omirišite vino i osetite aromu

Za ovo odvojte nešto više vremena. Vina imaju tri osnovne grupe aroma: primarne arome, koje dolaze od grožđa i uključuju voćne, biljne i cvetne note, sekundarne arome koje dolaze od fermentacije i kvasaca i tercijarne arome – bukee, nastale zbog starenja, oksidacije i hrastovih buradi u kojima se vino skladišti – one obično imaju notu oraha ili vanile.

Pokušajte da doživite i prepoznate bar dve posebne mirisne note.

Degustacija vina

Blago zavrtite čašu

Ukoliko čašu blago zavrtite miris će postati intenzivniji. Postoje dva načina – u ruci ili po površini stola, tako što čašu držite sa dva prsta pri dnu nožice.

Degustacija vina

Probajte vino

Koncentrišite se na dve osobine – ukus i strukturu. Ukus može imati komponente koje liče na limun, malinu, kokos… a strukturu čine tip vina, stepen slatkoće, alkohola, kiselosti, tanina kod crvenih vina.

Za precizno određivanje strukture potrebno je izvesno predznanje i više iskustva, pa se zadržite, za početak, na subjektivnom doživljaju, ili potražite literaturu.

Degustacija vina

Dopada vam se ili ne?

I ako ne morate da se izjasnite javno, donestite u sebi sud – ovo vino mi se dopada, balansirano je, prijatno… ili… nešto tu ne štima…

Za kraj jedan savet. Pokušajte kod kuće na ovaj način da probate vina i definišete razlike, a zatim da ih degustirate „na slepo“ i prepoznate. Uživaćete sigurno. (danubeogradu.rs)

Degustacija vina

Uređuje: Katarina Vidaković