Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba radova Milića od Mačve iz različitih perioda
Izložba radova Milića od Mačve
Milić od Mačve: Triptih, 1962.

Izložba radova Milića od Mačve iz različitih perioda

U Kući kralja Petra I biće otvorena izložba radova Milića od Mačve iz privatnih kolekcija.

Od 19. januara (19.00) do 2. februara zainteresovani će moći da vide 12 slika u tehnici ulja na platnu, tempera na drvetu i četiri akvarela iz privatnih kolekcija.

Izložba obuhvata radove iz različitih perioda stvaralaštva Milića od Mačve, iz vremena „Mediale“ (1957-58), retko viđenih slika iz šezdesetih godina, sve do slika iz 1999. godine.

Izložbu će otvoriti Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i Nenad Konstantinović, predsednik Skupštine GO Savski venac.

Milić od Mačve

Milić Stanković – Milić od Mačve, rođen je 1934. godine u selu Belotić, u Mačvi, a preminuo u Beogradu 8. decembra 2000. godine.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1959. godine. Završio je i tri godine Arhitektonskog fakulteta, bio je član ULUS-a od 1960. godine i član Udruženja književnika od 1990. godine. Izlagao je po celoj bivšoj Jugoslaviji i svetskim metropolama od Pariza i Brisela do Moskve.

Projektovao je i izveo tri kule – Dvorce umetnosti: „Radovanovu kulu“ (u Mačvi), „Milićevu stiharu na Palisadu“ (na Zlatiboru) i „Kulu na sedam vetrova“ (u Beogradu, na Zvezdari).

Objavio je nekoliko knjiga, pisao je poeziju, beležio je i poeziju svojih prijatelja, družio se sa najviđenijim ljudima Srbije i sveta i stvorio značajan umetnički opus u slikarstvu, poeziji i graditeljstvu.

Kao član „Mediale“ družio se sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Mirom Glavurtićem, Milovanom Vidakom, Sinišom Vukovićem, Urošem Toškovićem i drugima.

Olja Ivanjicki, između ostalog, o Miliću od Mačve je napisala: „Milićeva dioptrija vizionara i žuta neba sa balvanima koji lete, probijaju pogled, perspektivu, sa narodom koji je dole naseljen, od Babinih ukova, do srpske Vedante, bila su jaka sećanja jednog dana i gde ih razdvojiti i gde ih spojiti, njega i nas, i suprotne i slične, a u potrazi za istinom, suštinom i vrhovnom tajnom. A svi smo živeli pored istih reka i sanjali isti san“.

„Moja je mašta izvirala iz nedara narodne, kolektivne svesti o fantastičnom, što se odražavalo kroz najdublju kompaktnost sfere svesti mojih predaka i njihovih predanja. Bio sam u potpunosti svestan značenja takve fantastike, koja se ne kuje ni u kakvoj alhemičarskoj radionici sedamnaestog veka, a kamoli u medialnoj, pa ni kroz ostale svetske pokrete slične vrste. Ali, u vreme kad je Mediala pronalazila samu sebe, veoma je bilo važno okupljanje svih duhova za koje su san i mašta predstavljali realnost“. – Milić od Mačve

Ulaz je slobodan radnim danima od 12.00 do 18.00 i subotom od 10.00 do 14.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.