Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nova knjiga: Ada Murolo – More Palicija
Dereta i Kreativna Evropa: Ada Murolo - More Palicija

Nova knjiga: Ada Murolo – More Palicija

Knjiga „More Palicija“ koju je napisala Ada Murolo deo je koprodukcijskog projekta (In)Tolerance izdavačke kuće Dereta i programa Kreativna Evropa.

Spisateljica Ada Murolo nas vodi, zajedno sa Adelom, glavnom junakinjom romana, u senzualni svet juga Italije, gde se čula i pejzaži stapaju sa sećanjima i slikom posleratnog italijanskog društva. Palici, grad na obali Jonskog mora, i porodična kuća vratiće junakinju u svet detinjstva ispunjen mirisima mora, žukve i jasmina, ukusima maslina i kolača od tvrdog brašna i kandiranog voća, zvucima starih satova i melanholičnim klavirskim melodijama.

Adela se prepušta svetu koji je iščezao i uspomeni na živopisne stanovnike koji su obeležili Palici pedesetih godina prošlog veka. Bajke iz detinjstva postaju stvarnost, a ona je opet ona devojčica koja s balkona posmatra uličnu vrevu, ljude na gradskom trgu i pučinu.

Može li nostalgija da popravi narušene porodične odnose i da li će Adela u sećanjima pronaći rešenje ili iluziju utočišta? – ključna su pitanja oko kojih autorka plete niti ove priče. Zanimljiv zaplet i lagana, snovidna atmosfera doprinose da se ovo delo čita u jednom dahu.

Roman „More Palicija“ osvojio je brojne književne nagrade u Italiji, od kojih i specijalnu nagradu Rhegium Julii-Selezione Opera Prima, kao i Il Molinello (2014), italijanski pandan Nobelovoj nagradi u oblasti književnosti. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.