Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe: Vikal, Punoševac, Miljković, Radenković…
Rad Tijane Miljković
Rad Tijane Miljković

Izložbe: Vikal, Punoševac, Miljković, Radenković…

Do kraja februara u Beogradu će biti otvorene izložbe u Domu omladine Beograda, DKSG-u, Kući kralja Petra I, Galeriji Štab i drugim galerijama i muzejima.

»»» Kuća kralja Petra I, 25. februar (19.00) – 9. mart. – Izložba „Isidora“ – rekonstrukcija je sobe Isidore Sekulić od stvari koje je književnica usmenim testamentom zaveštala Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“. Izložba će biti jedinstvena i ekskluzivna prilika da publika prvi put posle 58 godina (od književničine smrti) vidi njene lične stvari (nameštaj, knjige, dokumentaciju, sitne lične predmete) koji se čuvaju u Legatu Isidore Sekulić. Projekat ima istorijsko-umetnički i edukativni karakter i od izuzetnog je značaja za domaću i regionalnu kulturnu scenu. Projekat, pored izložbe, obuhvata i prateće programe vezane za našu znamenitu književnicu (kniževno veče posvećeno stvaralaštvu Isidore Sekulić, „Čajanke u 5“ sa muzičkom pratnjom – kao omaž njenim čajankama i stručna vođenja kroz izložbu). Autorke projekta „Isidora“ su Laura Barna i Lidija Jakšić.

Isidora Sekulić u svojoj radnoj sobi
Isidora Sekulić u svojoj radnoj sobi

»»» Konak kneginje Ljubice, do 3. maja. – Izložba „Dimitrije Avramović, dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu“ sastavljena je od Avramovićeve umetničke ostavštine. Viši kustosi Petar Petrović i Evgenija Blanuša predstavljaju slikartski i crtački opus jedne od najznačajnijih ličnosti srpske umetnosti prve polovine 19. veka. Posetioci mogu da se upoznaju sa 77 Avramovićevih radova na platnu i papiru i da steknu detaljan uvid u odlike njegovog likovnog izraza tokom stvaralačkog života u celini.

»»» DOB, 23. februar (19.00) – 6. mart. – U okviru izložbe „Third Eye Crying“ Vanja Vikal predstavlja seriju digitalnih ilustracija rađenih tehnikom sito štampe. Autor kritikuje društvo mračnim humorom, pokušava da ostvari direktnu komukaciju sa posmatračem i razdrma mu mozak. Ovo je reakcija na apsurdno ponašanje čoveka koji, jureći za profitom, gazi sve pred sobom, bilo da su to drugi ljudi, reke, šume…

Vanja Vikal - Third Eye Crying
Vanja Vikal – Third Eye Crying

»»» DKSG, 24. februar (18.00) – 5. i 12. mart. – U ovom domu kulture nastavljaju da otkrivaju mlade talente u oblasti likovne umetnosti i dizajna. Biće otvorene izložbe „Prostori lica“, Antanasija Punoševca i „E R A S E _ D _ W O R _ L _ D S“, Tijane Miljković. Mladi Punoševac kaže: „Glavno težište mog likovnog istraživanja nalazi se u predstavljanju ljudskog lika. Lice posmatrano kao prostor sabiranja svih ljudskih puteva, svega što čini čoveka, njegovu prirodu, svega što jeste, ali i onoga što bi ono samo moglo da bude, slika je za kojom tragam“. Na drugoj strani Miljković proučava svet bez reči: „Želela sam da prikažem doživljaj u jednom segmentu vremena, u apstraktnoj realnosti snova i sećanja, u vidu islustracije i digitalnih slika“.

»»» KC Grad, 22. februar (20.00) – 6. mart. – Umetnica Tijana Radenković predstavlja se projektom „Trenutno stanje“. Arhiva ličnih stvari umetnika pokazana je kroz fotografije. Lični predmeti u ovom slučaju bivaju označeni kao ‘objekti’, popisani po brojevima, smešteni u određene kategorije. Ovim postupkom su depersonalizovani, pretočeni u fotografske dokumente koji podsećaju na primere iz kataloga potrošačke kulture, pa se i posmatrač u većini slučajeva identifikuje sa njima. Ovaj rad na više načina otvara mnoga pitanja, a ona se tiču ekonomskog, sociološkog, potrošačkog ali i političkog aspekta.

Rad Tijane Radenković
Rad Tijane Radenković

»»» Galerija Štab, 21. (20.00) – 25. februar. – Predstavljamo izložbu slika i crteža „Čistilište“ Petra Mošića. Postavku čini šest radova. Portreti „stanja“ u koji se prоlоngira nеizvеsnоst оsеćanja, gradе sе оd bеzbrižnоg i banalnоg, dо katarzičnоg i bоlnоg. „Istraživanjе na pоlju likоvnih umеtnоsti zapоčео sam bavеći sе fеnоmеnоm usamljеnоsti u savrеmеnоm svеtu, krоz crtеž i sliku, gdе prikazi еntеriјеra bеz prisustva čоvеka, kaо i dеčiјih igračaka bili su samо pоvоd da zapоčnеm svојu zaоkupljеnоst prоblеmima čеžnjе, оtuđеnja, dеstrukciје, tеskоbе i zеbnjе. Коncеpt је istraživački, prividnо miran, ali slојеvit i čеstо kоntеmplativan“.

»»» Prodajna galerija „Beograd“, do 29. februara. – Autorska izložba Petra Petrovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, koncipirana je kao retrospektiva u formi predstavljanja i podsećanja na zaboravljen i nedovoljno proučen opus beogradskog slikara Slobodana Gavrilovića (1914-1993). U svom višedecenijskom slikarskom radu autor je istraživao mogućnosti svih značajnijh pojava i tokova umetnosti 19. i 20. veka, tako da se kroz njegove radove danas može pratiti geneza jednog specifičnog eklekticizma nastalog iz proučavanja najrazličitijih poetika i umetničkih formi.

izlozbe - prodajna galerija beograd - slobodan gavrilovic - starica u enterijeru
Slobodan Gavrilović – Starica u enterijeru

»»» Galerija Singidunum, do 27. februara. – Dušan Arsenić: „Ova izložba je selekcija mojih radova u proteklih trideset godina. Radio sam plakate i za druga pozorišta, ali je najveći broj plakata napravljen za pozorišne predstave koje su stvarane u Valjevu. Specifičnost te činjenice je u tome što su predstave nastajale u gradu koje nema profesionalno pozorište. Imajući to u vidu ova izložba je i svedočanstvo o stalnim naporima pozorišnih stvaralaca da ambicioznim opremanjem predstava, sa angažovanjem profesionalnih reditelja, kostimografa i scenografa, mladih akademski obrazovanih glumaca, stvaramo ambijent za ponovnim revitalizovanjem profesionalnog pozorišta u gradu“.

»»» Kombank Art hol, do 28. februara. – U okviru izložbe „Zaharije“ studenti FPU predstavili su inovativna rešenja vizuelnog identiteta u oblasti agrara na ozbiljan ali i i duhovit način. Ujedno ovo je i omaž Zahariju Trnavčeviću, novinaru koji je više od 60 godina obeležavao medijski prostor Srbije unapređujući kulturu, običaje i agrar svojim edukativnim emisijama.

»»» Blok galerija (Jurija Gagarina 221), do 2. marta. – Otvorena je izložba instalacija autora Konstantina Stupovskog, koji se beogradskoj publici predstavlja radovima nastalim u protekle dve godine. Dela osciliraju između primitivizma i avangardne figurativne geometrije.

»»» Bartselona, do 27. februara. – Autor izložbe „Spomen“ Goran Kukić predstavlja premijerno fotografije od pre 30 godina, koje prikazuju aktove vojnika, koji su iz zabave pozirali. Svojim golim telima želeli su da kolektivno maslinasto sivilo zamene predstavljanjem individualnih karaktera. Autor je ovim fotografijama nastojao da predstavi paradoks tog vremena, ali danas one izgledaju kao nagoveštaj raspada države. (danubeogradu.rs)

Fotografija Gorana Kukića
Fotografija Gorana Kukića

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.