Naslovna » Izlasci » Pozorište » Mikser House: Kultna predstava „Žaba“ 28. februara

Mikser House: Kultna predstava „Žaba“ 28. februara

Beogradska publika će 28. februara imati priliku da u Mikser House-u odgleda predstavu „Žaba“, višestruko nagrađivano ostvarenje Dubravka Mihanovića, u režiji Elmira Jukića.

Mikser teatar u novoj sezoni nastavlja sa regionalnom saradnjom sa sarajevskim Kamernim teatrom 55, koja je započeta gostovanjem predstave „Dogvil“ u Sarajevu, a sada i gostovanjem, po mnogima najbolje predstave na Balkanu, u Mikser House-u.

Predstaviće se Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović, koje predvodi dobitnik „Zlatnog lava“ u Veneciji, Emir Hadžihafizbegović.

Sudar teatra i života, težina psihološkog realizma, neverovatna bliskost sa publikom i vanserijska gluma već sedam godina predstavu „Žaba“ izdvajaju kao najbolju u regionu, što potvrđuju ne samo pozitivne kritike publike i stručne javnosti, već i legendi regionalnog glumišta.

Tako je Milena Dravić ocenila „Žabu“ kao najbolju predstavu u regionu, Mustafa Nadarević je izjavio kako je više puta poželeo da bude deo magije na sceni, Miki Manojlović u ostvarenju Elmira Jukića vidi vrhunac smisla teatra, legendarni Bora Todorović je protagonisti Emiru Hadžihafizbegoviću uputio reči hvale rekavši da u glumi nema dalje od onoga što Emir u predstavi radi, dok ga je Rade Šerbedžija okarakterisao kao „glumačkog krokodila“.

Nerazumevanje, usamljenost, potraga za smislom…

Radnja ove nadasve životne priče smeštena je u Sarajevo, a specifična je po tome što je protagonisti prenose na izrazito sugestivan način, pa nije neobično da se često opisuje kao vrhunski pozorišni čin i najbolja predstava na Balkanu.

„Žaba“ je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom.

Predstava na gotovo hirurški način dijagnostikuje vreme u kom živimo. Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu izmenjenih vrednosti.

Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji, a to je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvek u svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promene u svojim životima.

Predstava je na repertoaru Mikser teatra 28. februara od 21.00, a ulaznice su dostupne na prodajnim mestima GigsTix-a po ceni od 1200 RSD. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.