Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » SC: “Romeo i Julija” Ruskog carskog baleta

SC: “Romeo i Julija” Ruskog carskog baleta

Plesni ansambl Ruskog carskog baleta u sredu 24. februara, od 20 časova, u Velikoj dvorani Sava centra, pred beogradskom publikom je sa komadom „Romeo i Julija“.

U baletu u tri čina, po najpoznatijoj ljubavnoj priči svih vremena, uz muziku Sergeja Prokofjeva, nastupaju  solisti: Bekzhanov Nariman kao Romeo i Linna Seveliova u ulozi Julije.

Cene ulaznica: 1500, 1800, 2100 i 2400 dinara.

Ruski Carski balet  (Imperial Russian Ballet) osnovao je 1994. godine Gediminas Taranda, solista „Boljšoj Teatra“, na inicijativu svetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, koja postaje počasni predsednik. Ovaj plesni ansambl danas ima preko 40 umetnika iz najboljih baletskih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Deluju pod mentorstvom uglednih baletskih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvođenju klasičnih baletskih dela i na plesnim delima savremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinski teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umeća članova baletskog ansambla, kao i mnogobrojna svetska gostovanja, svrstavaju ovaj Ruski Carski balet  u sam vrh svetske baletske scene.

Radnja najpoznatije ljubavne tragedije Viljema Šekspira inspirisala je mnoge kompozitore. Ipak, Sergej Prokofjev je bio prvi koji je stvorio pravi šekspirovski balet – jedan od najboljih baleta XX veka.

Premijera baleta “Romeo i Julija” održana je 1938. godine u Brnu, od kada i počinje njegova brilijantna scenska istorija.Balet je premijerno prikazan 1940. godine u Kirovskom pozorištu, a posle rata, 1946.godine, sa istom koreografijom Leonida Lavrovskog, „Romeo i Julija“ se trijumfalno izvodi u Boljšom teatru. Balet „Romeo i Julija“ je prekretnica u istoriji ruske i svetske koreografije.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.