Naslovna » Izlasci » 39. Fashion Week od 1. do 9. aprila
39. Fashion Week

39. Fashion Week od 1. do 9. aprila

39. Beogradska nedelje mode, pod zvaničnim nazivom Black ‘n’ Easy Fashion Week, biće održana u periodu od 1. do 9. aprila.

Centralna lokacija odigravanja programa biće ponovo hotel Crowne Plaza, a brojni učesnici će svoje radove predstaviti i u Galeriji Štab, Kulturnom centru Grad, dok će nam aktuelne trendove poznati stilisti prezentovati u Shopping Centru Ušće. Pored revijskog očekuje nas i bogat izložbeni program kao i edukativne konferencije čiji sadržaj je namenjen i samostalnim dizajnerima, modnim kućama ali i široj publici.

Tradicionalno Beogradska nedelje mode sarađuje sa inostranim partnerima a svako izdanje Fashion Week-a obeleži druga zemlja partner. Ovog proleća program će biti u znaku Holandije što će biti realizovano kroz različite aktivnosti. U kontekstu toga, videćemo reviju novog urbanog holandskog brenda Futura, dok će u Kulturnom centru Grad biti otvorena izložba koja sintetizuje rezultate projekta Exploring Inspirations.

Iz Holandije nam dolazi i Branko Popović jedan od osnivača Fashionclash-a internacionalne interdisciplinarne platforme za dizajnere i umetnike nove generacije, koji će biti u žiriju B Future konkursa, ali i sa svojim kolegama održati predavanje na temu kulturnog nasleđa.

Produži život. Oboji u crveno

Svečano otvaranje manifestacije rezervisano je za humanitarnu modnu reviju pod nazivom Produži život. Oboji u crveno. Revija se realizuje u saradnji sa Hemofarm fondacijom I posvećena je transplantaciji I doniranju organa. Ova revija okupiće najznačajnije domaće dizajnere članove udruženja BFW Design Collective, a podršku akciji će svojim prisustvom na pisti izraziti i brojne poznate ličnosti.

Tokom Nedelje mode zainteresovani posetioci će moći da potpišu donorske kartice na specijalnom štandu Hemofarm fondacije u hotelu Crowne Plaza.

U godini kada je svet ostao bez najvećeg superstara, Belgrade Fashion Week odaje posebnu počast Dejvidu Bouviju kroy reviju Tribute to David Bowie. Pre svega kroz vizuelni identitet kampanje, ali i kroz posebnu reviju. Tribjut Dejvidu Bouviju u naše ime predstavljaju Tanja Nikolić Čičanović, Iva Stefanović i Maja Atanasijević – Zipa Yoma.

Podrška najmlađim autorima je izražena kroz Fashion Incubator, projekat BFW Design Collective-a, tako da će na reviji B-Future biti prikazani modeli 18 finalista ovog konkursa.

Radovi su odabrani od strane profesora svih modnih akademija u Begradu koji su istovremeno bili i njihovi mentori. Tema konkursa je „Život u boji”, a pobednika konkursa očekuju i vredne nagrade među kojima je i prva autorska revija na narednom Beogradskom Fashion Week-u.

Jedan od glavnih ciljeva Fashion Week-a tokom svih ovih godina jeste promocija domaćih dizajnera tako da ćemo i ovoga puta biti u prilici da vidimo radove velikog broja dizajnera među kojima su Ivana Pilja, MATES – Saša Stević i Marko Iliev, Zuber – Lada Dragovic i Mirjana Zuber, Danica Aleksić, Maja Milošević, Jasna Nikolić, Ivana Vasić, a videćemo i najnovije modele kreatorke Gordane Gelhausen koja živi i radi u Los Anđelesu.

Gordana je i autorka emisije Fashion Without Borders čiji je koncept takav da u njoj prezentuje gradove u kojima nastupa i to sa akcentom na kulturi, tradiciji i modi. Zahvaljujući njenoj poseti Beograd će biti jedan od tri evropska grada koji će biti predstavljeni u njenoj emisiji. Još jedan internacionalno zastupljen autor prikazaće nam svoju novu kolekciju na Black ‘n’ Easy Fashion Week-u.

U pitanju je dizajner Luis Fernando Bernardou poreklom iz Paragvaja čiji brend Nardou Couture može da se uz Špansko tržište pronađe u Švajcarskoj kao i kod nas.

Realna modna slika ne bi bila potpuna bez najnovijih kolekcija popularnih brendova tako da ćemo u okviru Black’n’ Easy Fashion Week-a videti reviju popularnog brenda UGG koju uvek obeleže i VIP gosti na pisti.

Belgrade Fashion Week kao prva manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi nastavlja da na pravi način promoviše domaći dizajn u nacionalnim i internacionalnim okvirima ali i da donosi presek aktuelnih trendova koji nam pristižu iz vodećih modnih centara sveta. (Dunja Style; danubeogradu.rs)

39. Fashion Week – program

39. Fashion Week - program 39. Fashion Week - program