Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Hexvessel u klubu Elektropionir

Hexvessel u klubu Elektropionir

Promocija albuma „When We Are Death“ finskog psihodeličnog/fokl benda Hexvessel biće održana 5. aprila od 21.00 u klubu Elektropionir.

Bilo je to 2009. godine kada se Met Meknerni (Mat McNerney) doselio u Finsku, pronašao „sebi bliske“ i osnovao Hexvessel. Ovaj bend, jednostavno rečeno, svira psihodeličnu muziku u pravom smislu reči.

Sličniji komuni nego običnom bendu, duh koji ih okružuje evocira viziju grupe pagana severnjaka, koji oživljavaju u Laurel kanjonu, kasnih 60ih; a po zvuku je pre obrnuto – Džoni Mičel (Joni Mitchell) i The Doors, oslobođeni u finskoj divljini (po svoj prilici intoksikovani, pod „ponoćnim suncem“).

U svom svetu

Hexvessel je uvek rok, ali nikad rol – balansirajući folk melodiju sa psihodeličnim drajvom, aludirajući na Captain Beefheart, Crimson i The Beatles i amerikanu vlažnih očiju, koju su savremeni folk umetnici kao First Aid Kit, usvojili i redefinisali. Zajedno to daje istinski jednistvenu mešavinu bezvremenog pripovedanja i tvorenja pesme.

Od objave njihovog debi albuma u 2011, bend je u svojoj zemlji rasprodao hedlajn turneje i nominovan za dva finska Gremija, pravio turneje po Evropi zajedno sa bendovima kao Sabbath Assembly i Alcest, svirao na prestižnim festivalima kao Roadburn u Holandiji i SXSW u Teksasu, videli su svoju muziku na muzičkim i kritičarskim listama. Ovaj neobičan čopor Finaca je uspeo da stvori svoj sopstveni svet, u kom, sve veći broj radoznalih autsajdera je gladno parčeta.

U januaru 2016. bend objavljuje i treći studijski album. Rad, za koji Met kaže da je njegov najličniji do sad. Ulazeći u sledeću fazu, dublje u misterije i čuda žvota, ljubavi i smrti – pitanje je na kraju prepušteno slušaocu i u ovom slučaju – posetiocu beogradskog koncerta.

Ulaznice su u prodaji preko sistema Eventim, Gigstix, DD Tickets, Ljubavnica kafe (Balkanska 19), kao i u Felix (TC Sremska) i Žila šopu (Čumićevo sokače). Cena karte u pretrodaji je 600 RSD, dok će na dan koncerta iznositi 800 RSD. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.