Naslovna » Izlasci » Koncert Beogradskog baroka: Nemačka muzika pre Baha

Koncert Beogradskog baroka: Nemačka muzika pre Baha

U utorak 8. marta od 20 časova, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra, ljubitelji klasične muzike imaće priliku da čuju izuzetno retko izvođena dela ranog baroka, komponovana u nemačkim zemljama u 17. veku.

Ansambl Beogradski barok besplatnim koncertom pod nazivom “Muzika u nemačkim zemljama pre J. S. Baha” otvara prolećni deo sezone u SKC-u, koji će biti ispunjen mnogim premijernim izvođenjima i gostovanjima iz inostranstva.Za dž

Johan Sebastijan Bah i njegova muzika prečesto se uzimaju za etalon nemačkog baroka, pa i čitave barokne epohe, čime se bacaju u senku drugi, takođe veliki kompozitori tog perioda. Možda paradoksalno, ali u te delimično zaboravljene ličnosti spadaju i mnogi Bahovi prethodnici i uzori čija muzika do skora nije mogla često da se čuje s koncertnih podijuma. Beogradski barok prikazuje svojevrsan presek instrumentalne muzike 17. veka nastale na dijagonali između Libeka i Beča, pri čemu će skoro sva dela na programu biti po prvi put izvedena u Srbiji! Među autorima ove manje poznate muzike u našoj sredini nalaze se i stariji članovi porodice Bah, zatim Šajn, Rozenmiler, Bukstehude, Biber i Šmelcer.

Beogradski barok je muzički ansambl koji se više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka, svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz istog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

Nastupaju:
Katarina Popović, barokna violina
Katarina Aleksić, barokna violina
Rastko Popović, barokna viola
Srđan Stanić, viola da gamba
Jovana Topalov, čembalo

Program:
Johann Hermann Schein (1586-1630), Banchetto musicale: Intrada & Padouana 
Heinrich Bach (1615-1692), Erbarm dich mein, o Herre Gott 
(Signr. Pagh) Johann Michael Bach (1648-1694), Sonata & Capriccio
Johann Rosenmüller (1619–1684), Sonata Ottava à 4 stromenti da arco
Dietrich Buxtehude (c1637-1707), VII Sonate á doi, Violine & Viola da gamba con Cembalo – Sonata 3 a-mol
Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644–1704), Balletti lamentabili à 4
Johann Heinrich Schmelzer (c.1623-1680), Belletti duplices – Balletto primo di zingari e Balletto di matti

(danubeogradu.rs)

loading...