Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan poezije: Načitano brdašce

Svetski dan poezije: Načitano brdašce

Povodom Svetskog dana poezije, kod skulpture „Beogradski čitač“ (Čuburski park, Vračar), u ponedeljak, 21. marta od 18.00, biće održan literarni susret „Načitano brdašce“ – poeziji, pesnicima, književnosti i svim stvaraocima u čast.

Učestvuju osnovci i gimnazijalci Beograda, kao i pesničke nade Tribine „Mladi dolaze“, Udruženja književnika Srbije.Za dž

Reč inicijatorki Projekta „Beogradski čitač“

Gordana Vlajić: – Biće ovo prilika da se prvi put okupimo oko skulpture koja slavi čitanje i prosvetiteljstvo i da tradiciju sastajanja stvaralaca započnemo baš povodom Svetskog dana poezije. Zahvaljujući trudu JKP „Javno osvetljenje“ i posvećenosti SO Vračar, skulptura „Beogradski čitač“ dobila je i adekvatnu dekorativnu rasvetu, na čemu smo između ostalog, radili proteklih meseci. Centar za kulturu „Božidarac“ pomogao je ovaj događaj u pogledu tehničke podrške realizaciji večeri poezije i zato verujem da će svima biti pravo zadovoljstvo što će deo svog vremena provesti baš u ovom, bajkovitom gradskom kutku, uz poeziju i mlade.

Tanja Šikić: – Nastavljamo započeto, obećale smo na samom početku, u decembru 2014 – te, da je okosnica naše građanske inicijative i projekta – podrška stvaraštvu mladih. Autor skulpture „Beogradski čitač“ je najmlađi autor, od svih hiljadu i četristo dela postavljenih u javnom prostoru grada Beograda! Uskoro pokrećemo i nacionalni literarni konkurs „Beogradski čitač“, koji će nas, kroz laureate – upoznati sa mladim literarnim nadama našeg naroda. I zato je logično što će tradiciju programskih okupljanja stvaralaca oko skulpture „Beogradski čitač“ u Čuburskom parku, u slavu književnosti i pisane reči – započeti upravo oni koji dolaze.

Gordana Pešaković: – Evo prilike da „Beogradski čitač“ povodom Svetskog dana poezije okupi poklonike poezije, knjiga i čitanja. I verujem da će nas biti mnogo. Zato što verujem Beoradu i Beograđanima. Zato što najveće poverenje imamo u mlade ljude koji će ovoga puta biti domaćini, koji će govoriti svoju poeziju i poeziju poznatih srpskih pesnika. Svi ste dobrodošli da pružite podršku novim pesničkim nadama, ali i učenicima beogradskih gimnazija i osnovnih škola koje nije „blam“ da glasno vole poeziju i da je stvaraju. (danubeogradu.rs)