Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Završite uspešno dan u Beogradu

Završite uspešno dan u Beogradu

Ukoliko tragate za savetima koji će vam pomoći da se osećate bolje, sigurno ste pronašli one tipa „kako uspešno započeti dan“.

Mnogo je važnije, međutim, a o tome se retko govori, uspešno završiti dan, i obezbediti organizmu opuštanje, odmor i dobar san.
Poznata je opaska vezana za večernje vesti: Prvo vam kažu „dobro veče“, a zatim saopšte ono zbog čega je to veče sve, samo ne dobro.

Ne radimo istu stvar sebi! Stigli smo do kraja dana, na raspolaganju nam je vreme za relaksaciju i lično uživanje. A mi – počinjemo da razmišljamo o nedovršenim poslovima, neizvesnoj budućnosti, novčanim problemima, neprijatnim kolegama, spornim situacijama, sopstvenim postupcima…

Sutrašnji dan izgleda kao prava mora. Pritisnuti nervozom, optužujemo drage osobe za sve i svašta, bežimo u svet malih i velikih ekrana, pribegavamo pilulama, uz opravdanje da samo tako možemo da se smirimo…

Kako učiniti kraj dana boljim? Evo nekoliko saveta.

Završite uspešno dan u Beogradu

Uvedite ritual isključivanja

Radni dan je završen, a vaš mozak radi, i radi, i radi… Morate naučiti da ga „isključite“, kako bi se opustio. Uvedite jednostavan mali ritual na kraju radnog vremena ili dnevnih poslova, i ponavljajte ga dosledno, baš svakog dana.

Njegov zadatak je da organizmu pošalje poruku: „za danas smo završili“. Neka to bude raspremanje stola. Ili pravljenje spiska preostalih poslova. Ili plan za sutra. Preporuka da deca spakuju torbu za časove narednog dana ima identičnu funkciju.

Završite uspešno dan u Beogradu

Napravite sami vikend raspoloženje

Zašto su vikendi tako posebni, pa ih tokom čitave nedelje čekamo? Odgovori su različiti, a vi potražite svoj. Kada ga dobijete, isplanirajte vikend aktivnosti za naredni radni dan ili dane.

Ako je to više vremena sa porodicom i prijateljima – organizujte ga, ukoliko je u pitanju odlazak u prirodu ili večernji izlazak – ništa vas ne sprečava da prekršite pravila koja ste sami uveli. Završetak jednog dana biće ispunjen prijatnim očekivanjem sledećeg.

Završite uspešno dan u Beogradu

Hobi, a ne televizija

Odvojite vreme u toku večeri za hobi. Usavršavanje nečega u čemu ste već dobri, i obavljate ga sa uživanjem, odličan je način da se u potpunosti oporavite od dnevnih obaveza.

Ukoliko samo opušteno sedite u fotelji, mozak će se prepustiti najnižem nivou obrade informacija, a to su uvek ponavljane brige ili pasivno konzumiranje TV sadržaja. Čim se televizor ugasi, nervoza je opet tu.

Završite uspešno dan u Beogradu

Ne padajte u mrak, gasite se polako

Najmanje jedan sat pre spavanja smanjite intenzitet svetla i ugasite sve ekrane. Zamislite da šetate po veoma sunčanom danu, pa vas neko naglo zatvori u mrak i naredi: „spavajte sad osam sati“.

Upravo to se dešava kada kasno uveče dugo gledate u ekrane televizora, računara ili mobilnih telefona, a zatim ugasite svetlo.

Završite uspešno dan u Beogradu

Pomirite se sa okolinom

Bilo da je u pitanju partner, članovi porodice ili drage osobe koje nisu tu, neka veče bude vreme za pomirenje. Jedino tako bićete spokojni. Ono oko čega se sporite su dnevni problemi, a dan je prošao. Budite zahvalni što su vaši najbliži tu i što delite vreme sa njima.

Završite uspešno dan u Beogradu

Planirajte nešto lepo

Planirajte u toku večeri ono što želite, čak i ako je udaljeno i ne posebno izvesno – ne zaboravite da je planiranje ponekad lepše od samih događaja.

Organizujte, dakle, svoje veče i uložite malo truda za lepšu noć u Beogradu.

Ako baš ništa ne uspe, setite se one narodne „Sve je dobro, što se dobro svrši!“.

Protekli dan i nije bio loš, zar ne? (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković