Naslovna » Izlasci » Četiri veka od smrti Migela de Servantesa
Četiri veka od smrti Migela de Servantesa

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa

Institut Servantes u Beogradu organizuje niz kulturnih događaja povodom obeležavanja četiri veka od smrti Migela de Servantesa.

Jedan od događaja odigraće se na Svetski dan knjige, 23. aprila od 18.00. Umetnici udruženja Cirkusfera i POD Teatar održaće ulični performans „Epidemija Don Kihota“, koji sjedinjuje savremeni cirkus, ulično pozorište i umetničku animaciju.

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa
Performans

Početak performansa odigrava se na Trgu republike odakle Don Kihot kreće u svoje avanture beogradskim ulicama. U ovoj predstavi na otvorenom Don Kihot odbacuje nove tehnologije u potrazi za istinom i jednom sasvim posebnom Dulsinejom.

Uz muzičku pratnju i igru, nastup prati situacije iz knjige u kojima se Don Kihot i Sančo Pansa nalaze, krećući se Knez Mihailovom ulicom ka Institutu Servantes, u nameri da oslobode sugrađane od nemani modernog života koji ugrožava književost, čitalačke navike i kulturu uopšte.

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa
Izložba „Migel u Servantesu

Izložba „Migel u Servantesu“ u galeriji Instituta Servantes

Migel de Servantes bio je doušnik, vojnik, romanopisac, pesnik, dramski pisac i zatvorenik. Tokom vekova, često je ostajao u senci svog književnog stvaralaštva i figure Don Kihota.

Četiri veka od njegove smrti su povod da se javnost u Srbiji bolje upozna sa neobičnom životnom pričom ovog pisca, čiji je roman „Don Kihot“ prvi put na srpski preveden još 1895. godine.

Tim povodom, 21. aprila od 19.00 u galeriji Instituta Servantes svečano će biti otvorena izložba ilustracija „Migel u Servantesu“.

Miguelanćo Prado i David Rubin, najistaknutiji španski ilustratori i strip crtači, upotrebili su jezik crteža i stripa da dočaraju piščev život i odraz istog u Servantesovoj međuigri „Pozornica čudesa“.

Svečanom otvaranju prisustovaće i kustoskinja Letisija Garsija Vilamea, koja je za posetioce pripremila stručno vođenje kroz izložbu.

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa
Izložba „Migel u Servantesu“

Filmski ciklus o Servantesu

U saradnji sa Britanskim savetom u Beogradu, Institut Servantes predstavlja i filmski ciklus „U poseti Servantesu“, koji teži da razreši neke od misterija koje prate ovog pisca koristeći savremenu vizuru kojom je film osvetlio važnost Servantesove biografije.

Ciklus će otvoriti komedija „Migel i Villiam“ rediteljke Ines Paris, a posle toga biće prikazani drugi igrani i dokumentarni filmovi, kao i jedna televizijska serija o Servantesu.

Ciklus predavanja u Kolarčevoj zadužbini

Migel de Servantes živi, a takođe je i protagonista ciklusa predavanja koji se održava u Kolarčevoj zadužbini – izdavaču prvog prevoda „Don Kihota“ na srpski jezik 1895.

Reč je o autorskom projektu Jasne Stojanović, profesorke književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beograd, hispanisti i servantisti.

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa
Migel de Servantes

Svetski dan knjige

Godine 1995. UNESKO je proglasio 23. april za „Svetski dan knjige i autorskih prava“, simboličan datum za svetsku književnost budući da se podudara sa datumom kada su, kako se veruje, 1616. godine umrli Servantes, Šekspir i Inka Garsilaso de la Vega.

Datum se takođe poklapa sa rođenjem ili smrću drugih istaknutih pisaca poput Morisa Druona, Haldora Laksnesa, Vladimira Nabokova, Đosepa Plaa, Manuela Mehije Valjeha i Vilijema Vordsvorta.

Prateće akvitnosti

Biblioteka Instituta Servantes u Beogradu „Hose Jero“ staviće na raspolaganje svima Servantesova dela koja se nalaze u bibliotečkom fondu.

Ona će činiti dodatni sadržaj za sve posetioce izložbe u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ koja predstavlja odabrane plakate različitih filmskih adaptacija Don Kihota koje su nastajale kroz istoriju kinematografije: od filma „Don Kihot“ G. V. Pabsta (1933) do „Viteza Don Kihota“ Manuela Gutijersa Aragona (2002).

Nacionalno takmičenje u stripu i realizaciji kratkih filmova preko mobilnog telefona, dopunjuju program aktivnosti na temu Migela de Servantesa. Oba su namenjena učenicima španskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. (danubeogradu.rs)

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa – kompletan program

Četiri veka od smrti Migela de Servantesa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.