Naslovna » BG špijun » Destinacije » Madrid – španske vrednosti Evrope
Madrid

Madrid – španske vrednosti Evrope

Madrid je veliki evropski grad, ali pre svega prestonica Kraljevine Španije.

Ovo je mesto gde se moćno arhitektonsko, kulturno i umetničko nasleđe meša sa svakodnevnim životom trgova i restorana, ukusima paelje i vina, zvucima gitare i, naravno, fudbalskim strastima.

Hoteli i atrakcije

Hoteli najviše klase su klasična izvanredna zdanja u centru grada – Westin Palace, Orfila, Ritz, Hospes, Villa Real… Može se pronaći i povoljniji smeštaj na sličnim lokacijama u hotelima One Shot Prado 23, Mate Alicia, Regina, Regente, hotelima iz lanca Best Western…

Šetnja Madridom najčešće započinje na glavnom trgu Placa Major, poznatom po kafeterijama i barovima ili obližnjem velikom pešačkom prostoru Puerta del Sol sa fontanama, prodavnicama, restoranima… U centru je i luksuzna Kraljevska palata u rokoko stilu, sa više od dve hiljade soba, otvorena za posete.

Muzej Prado, sa najvećom kolekcijom umetničkih slika na svetu je mesto gde treba uživo videti najpoznatije radove Velaskeza, Goje, El Greka…

Nacionalni muzej i umetnički centar „Kraljica Sofija“ sa delima savremene umetnosti, Muzej umetnosti „Tisen – Bornemica“, fontana boginje plodnosti Sibeles na istoimenom trgu… uz sofisticiranu i izuzetnu arhitekturu svih većih zdanja, su vrednosti koje Madrid čine posebnim gradom.

Madrid

Tu su zatim šoping zone Salamanka i ulica Kale de Serano, i tržnica Merkado San Miguel za upoznavanje sa stanovnicima grada. Madrid je poznat kao jedan od najboljih evropskih centara noćnog provoda.

Dva velika parka zeleno su obeležje Madrida, grada koji ne leži na obali reke, jezera ili mora. Kaza de Kampo je nekadašnje kraljevsko lovište istočno od centra grada, u kojem su i jezero, zabavni park, zoo vrt…

Retiro park zapadno od centra takođe je prostor sa jezerima, restoranima, izložbama u Kristalnoj palati, negovanim vrtovima i statuama, namenjen odmoru i uživanju. U blizini je i Kraljevska botanička bašta.

Najbolje vreme za posetu Madridu je sunčano proleće, ili jesen, kada su temperature između 20 i 26°C. Leta su veoma topla, sa temperaturama od tridesetak stepeni, pa iako je vrhunac turističke sezone stanovnici Madrida zatvaraju svoje prodavnice i odlaze iz grada, posebno u avgustu. Zimski meseci donose niže cene i temperature oko 10°C, koje nisu prijatne za šetnju.

Avio karte Madrid

Iz Beograda za Madrid, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, letove nude avio-kompanije Air France, AlItalia i Lufthansa, preko Pariza, Rima ili Frankfurta. Cena povratne karte je od 287 €.

Let Beograd – Madrid traje od 5 sati i 50 minuta. Međunarodni aerodrom „Adolfo Suarez“ (Barahas) nalazi se 15 kilometara severoistočno od centra grada.

Madrid je u istoj vremenskoj zoni kao Beograd, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Madrid Madrid Madrid Madrid

Uređuje: Katarina Vidaković