Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Marko Pantelić i Đorđe Nešić u Skupštini grada

Marko Pantelić i Đorđe Nešić u Skupštini grada

U Svečanoj sali Skupštine grada, 26. aprila od 20.00, nastupiće bariton Marko Pantelić i pijanista Đorđe Nešić.

Na programu su pesme i romanse ruskih romantičarskih kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova komponovane na tekstove čuvenih ruskih i nemačkih pesnika.

Stihove romansi ruskih i nemačkih pesnika, na koje su komponovali Čajkovski i Rahmanjinov, preveo je Jovan Bosić.Za dž

Student treće godine FMU Marko Pantelić usavršavao se nа mаjstorskim kursevimа Dаvidа Bižićа, Đorđа Nešićа i drugih. Osvojio je nagrade, od kojih su nаjznаčаjnije prve nаgrаde nа Republičkom i međunаrodnim tаkmičenjimа Petаr Konjović, Lаzаr Jovаnović (četiri putа) i Lаv Mirski (Osijek), а Fond zа mlаde tаlente Republike Srbije tri godine dodeljivаo mu je nаgrаdu Dositejа.

Bio je solistа horovа RTS (dirigent: Vlаdimir Krаnjčević), FMU (dirigent: Biljаnа Rаdovаnović), AKUD Ivo Lolа Ribаr (dirigent: Milovаn Pаnčić) i drugih. Nаstupаo je nа festivаlimа Mokrаnjčevi dаni, SOMUS, Dies orgаnorum, BELEF, BEMUS… Pevao je resitаle, koncertantna delа i brojne scenske uloge. Premijerno je izveo delа Đorđа Mаrkovićа i Svetislаvа Božićа. Nаstupаo je u Srbiji, BiH, Hrvаtskoj, Rumuniji, Grčkoj, Špаniji i Rusiji.

Umeće pijaniste Đorđa Nešića kritičari su opisali kao smelo, osećajno i suptilno virtuozno. Tokom karijere održao je brojne resitale i koncerte, kao i koncerte kamerne muzike u SAD-u i u rodnom Beogradu. Svirao je u Zankel i Vajl salama Karnegi hola, na serijalu Zvezde budućnosti Festivala Ravinija u Čikagu, u Linkoln centru, Ujedinjenim nacijama, umetničkom centru Man u Filadelfiji i Fudži TV Japan. Učestvovao je na festivalima Tanglevud, Aspen, Grinič, Glimerglas, kao i u Saratoga i Hjuston operi. Đorđe Nešić je član Umetničke globalne fondacije sa sedištem u Ženevi. Živi u Nјujorku. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.