Naslovna » BG servis » Parkiraj i bicikliraj, ili bicikliraj pa parkiraj

Parkiraj i bicikliraj, ili bicikliraj pa parkiraj

Od 1. aprila u Beogradu je startovala peta sezona akcije Parking servisa „Parkiraj i bicikliraj“, uz izvesne novosti i najave i za one koji samo bicikliraju, a zatim svoje dvotočkaše treba da parkiraju.

Najpre podsećamo vozače da akcija „Parkiraj i bicikliraj“ omogućava svakom korisniku usluge parkiranja na jednoj od tri lokacije u gradu da, po redovnoj ceni parkiranja, preuzme na korišćenje bicikl i/ili električni bicikl.

Mesta i uslovi su, za sada, isti kao prošle godine. Korisnici parkinga mogu preuzeti bicikle svakog dana, u vremenu od 9 do 21 čas, na parkiralištima “Sava centar”, „Ada Ciganlija” i „Milan Gale Muškatirović”, uz ličnu kartu, i to, po želji, dva bicikla. Električni bicikl sa litijumskom baterijom vozi se kao i svaki drugi bicikl – okretanjem pedala ili pomoću elektromotora snage 250w. Neprekidnim korišćenjem baterija traje dva sata, a korisniku je omogućeno da zameni bicikl drugim, sa punom baterijom.

Ovogodišnja sezona otvorena je promotivnom vožnjom na Adi Ciganliji, i dodavanjem 110 novih bicikala u ponudu, što je bila prilika da akciju podrže i gradski čelnici. Odgovarajući na pitanja novinara, menadžer grada Beograda Goran Vesić je najavio novosti za sve bicikliste u Beogradu.

“U izradi je studija, čiji je cilj da se izgrade nove staze za bicikliste, dužine 15 kilometara i koridori dugi 30 kilometara. Završili smo biciklističku stazu od Bulevara oslobođenja do Save Maškovića, pripremamo se da prilikom rekonstrukcije Ruzveltove i Mije Kovačevića izgradimo i taj pravac, u Crnotravskoj se ona već obeležava, a u centru grada se na nekoliko mesta uspostavlja zona usporenog saobraćaja gde će, takođe, biti omogućen prostor za bezbednu vožnju bicikala. Na sličan način ćemo učiniti i sa ulicom Kneginje Zorke i nastojaćemo da koju god ulicu u budućnosti rekonstrišemo omogućimo i postojanje biciklističke staze. Verujemo da ćemo u budućnosti omogućiti biciklistima i spuštanje ka Adi Huji gde imamo velike planove”, istakao je Vesić.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković kazao je da će, nakon rekonstrukcija, u svim centralnim garažama biti postavljeni bicikli.

Bicikliraj, pa parkiraj

Bicikliste koji traže mesto za parkiranje bicikla obaveštavamo da su postavljeni novi „P“ parking profili. Za sada su na 32 lokacije u gradu, a najavljeno je da će, po usvajanju Zakona o bezbednosti saobraćaja, u jednosmernim ulicama biti obezbeđeno oko hiljadu novih parking mesta za bicikle.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković