Naslovna » Izlasci » Festivali » Sedmi Beogradski tango susret

Sedmi Beogradski tango susret

Od 20. do 25. aprila biće održan sedmi Beogradski tango susret – Belgrade Tango Encuentro.

Jedan je od najvećih međunarodnih festivala argentinskog tanga u Evropi odžaće se u organizaciji Instituta tango natural. Pored niza uzbudljivih događaja namenjenih plesačima iz Srbije i celog sveta, Beogradski tango susret nudi i veliki broj besplatnih programa za sve zainteresovane sugrađane.

O značaju festivala za kulturno-turističku ponudu našeg glavnog grada, a i cele zemlje, govori činjenica da svake godine ovim povodom u Beograd dolazi više od 700 stranih gostiju, iz pedesetak zemalja.

Beogradski tango susret donosi pravi tango-maraton, što znači da se tokom njegovog trajanja, tango pleše neprekidno, danju i noću, na tri različite lokacije: Studentski kulturni centar, Mikser House i Teatar 78.

Pored plesnih radionica koje vode najpoznatiji argentinski tango plesači i velikih plesnih večeri – milongi, učesnici festivala mogu da plešu i tokom dana, kao i na „after party“ milongama.

Besplatni događaji

U cilju promocije kulture argentinskog tanga, organizatori su i ove godine obezbedili niz besplatnih događaja za sve zainteresovane sugrađane.

Oni obuhvataju časove tanga, koncerte i plesne radionice, a održaće se u Velikoj sali SKC-a, od 21. do 23. aprila. Tako će zvezde argentinskog tanga, Ivan Terazas i Sara Grdan, održati veliki, besplatni javni čas za sve generacije, u petak, 22. aprila od 20.30. Dan kasnije, od 21.00, moći ćete da uživate u koncertu orkestra Tanguango i specijalnog gosta Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Ajresa.

Svoje mesto na festivalu naći će i najmlađi ljubitelji plesa. Oni će u četvrtak, 21. aprila od 19.00, moći da učestvuju na času Baletango plesa za decu ili jednostavno da uživaju u nastupu devojčica koje već nekoliko godine pohađaju ovaj plesni program.

Bogata ponuda besplatnih događaja, kao i ceo festival, biće zaokruženi velikom milongom u Mikser House-u, na kojoj će još jednom nastupiti orkestar Tanguango i Marko Koghlan. Ovo plesno veče koje je otvoreno za sve domaće i strane plesače ali i za sve zainteresovane građane koji se ne bave plesnom, održaće se u ponedeljak, 25. aprila od 22.00.

Beogradski tango susret

Najveći tango umetnici i 1000 plesača iz celog sveta

Večernje milonge okupiće oko 1000 plesača i plesačica iz celog sveta koji će prisustvovati spektakularnim nastupima najvećih tango umetnika današnjice, među kojima su najpoznatiji tango orkestar u Evropi, ruski kvartet „Solo tango“, kao i velike plesne zvezde koje dolaze iz srca Buenos Ajresa.

To su, našoj publici već poznati, svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, kao i uzbudljivi Karlitos Espinoza i Noelia Hurtado. Ove godine će im se pridružiti veoma kvalitetan par iz Turske (Serkan Jigit i Zejnep Aktar), dok će svojim muzičkim odabirima atmosferu bojiti poznati tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.

Očekuje se da će ovaj događaj doprineti rastu već nadaleko poznate beogradske tango zajednice koja svojom brojnošću i kvalitetom parira tango zajednicama najvećih svetskih gradova.

O tangu

Argentinski tango nije samo ples. To je izuzetno bogata kultura stara više od 130 godina, koja ima svoje vrednosti, legende i svoje velike zvezde.

Iako nam je poznatiji kao atraktivni scenski fenomen, tango je na prvom mestu društveni ples koji plešu ljudi svih profila i generacija. Za veliki broj ljudi, širom sveta, tango predstavlja način života koji u sebi objedinjuje rekreaciju, druženje, hobi ali dobar povod za putovanja.

Za one koji ga plešu, uobičajena je stvar posećivanje lokalnih i internacionalnih tango događaja koji se održavaju u inostranstvu bilo da je povod za putovanje sam tango događaj ili nešto drugo. Zbog činjenice da ga je moguće plesati uz bilo koju muziku i sa bilo kime ko ga makar malo poznaje, ovaj ples improvizacije u zagrljaju izborio je poslednjih godina poziciju svetskoj jezika tela.

Tango u Beogradu možete plesati svake večeri na takozvanim milongama (plesnim večerima). (danubeogradu.rs)

Beogradski tango susret: Ivan Terazas i Sara Gradan
Beogradski tango susret: Ivan Terazas i Sara Gradan

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.