Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Ansambli Interrogatio i Beogradski barok u Beogradu

Ansambli Interrogatio i Beogradski barok u Beogradu

Ansambl Beogradski barok je u saradnji s članovima ansambla Interrogatio iz Nemačke pripremio malu seriju koncerata kao završnicu prolećnog dela koncertne sezone.

U pitanju su tri koncerta u Beogradu – 28, 29. maja i 1. juna, svaki na posebnoj lokaciji i s različitim programom.

Prvi nastup pod imenom „Kako se sluša (barokni) koncert“ održaće se u subotu, 28. maja od 11.00, na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca organizuje ovaj nastup u okviru edukativnog ciklusa koncerata za decu „Mala škola bontona“.

Na drugom koncertu koji će se održati u nedelju, 29. maja od 20.00, u Kući Kralja Petra I članovi ansambla Interrogatio će se predstaviti kao solisti.

Treći, završni koncert u ovoj seriji je nazvan Barokni sešn, a održaće se u sredu 1. juna od 20.00, u Konaku kneginje Ljubice.

Ansambl Interrogatio

Ansambl Interrogatio orijentisan je ka istraživanju izvođačke prakse u domenu barokne muzike, kreiranju autentičnog muzičkog izraza i smelom kombinovanju nacionalno-folklornih elemenata unutar složenog, organizovanog, ali i improvisando izgrađenog muzičkog tkiva.

Članovi ansambla dolaze sa različitih evropskih podneblja, a aktivnim solističkim delovanjem u Nemačkoj svoje zajedničko interesovanje i strast ka baroknoj muzici pretočili su u aktivnu, inspirativnu delatnost, koju su potvrdile mnoge evropske institucije.

Ansambli Interrogatio i Beogradski barok u Beogradu
Beogradski barok

Beogradski barok

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda. Jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

Realizaciju koncerata omogućio je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. (danubeogradu.rs)

loading...