Naslovna » Izlasci » Festivali » BELDOCS: Film „Jadranka“ o legendarnoj pevačici
BELDOCS: Film "Jadranka" o legendarnoj pevačici

BELDOCS: Film „Jadranka“ o legendarnoj pevačici

Legendarna kantautorka i pop pevačica, Jadranka Stojaković, preminula je u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu.

Dokumentarni film „Jadranka“ biće prikazan na 9. BELDOCS-u.

Zvezda SFRJ Jadranka Stojaković, tih dana sećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu. Dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju. Kroz njenu zvezdanu prošlost beležio je neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Tako je nastao film „Jadranka“, dugometražni dokumentarac koji će biti prikazan u okviru srpskog takmičarskog programa BELDOCS-a.

Sada će se njena životna priča posmatrati drugačijim očima. Utoliko će film biti još intrigantniji ovdašnjoj publici.

„Voljena pjesnikinja nesrećno zaljubljenih“

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, „voljena pjesnikinja nesrećno zaljubljenih“, kako i kaže u filmu.

Posle karijere u bivšoj Jugoslaviji, gde je radila i kao pevačica i kao slikarka, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film, međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom – manje je poznato da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku.

Film Branka Lazića je, tako, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

Film će svetsku premijeru imati u petak, 13. maja od 19.00, u Dvorani KCB, kada će reditelj Branko Lazić govoriti više o iskustvu rada na ovom filmu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.