Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival filmske komedije – Comedy Fest od 25. do 29. maja
Festival filmske komedije - Comedy Fest

Festival filmske komedije – Comedy Fest od 25. do 29. maja

Prvi međunarodni festival filmske komedije – Comedy Fest biće održan u Beogradu od 25. do 29. maja.

Vođeni idejom da komediju treba shvatiti ozbiljno, programski direktor Dragan Jeličić i selektor Dimitrije Vojnov, osmislili su za prvo izdanje festivala devet programskih celina, u sklopu kojih će biti prikazano 15 premijernih naslova i 35 repriza.

O motivima za organizaciju prvog Comedy Festa, programski direktor Dragan Jeličić izjavio je:
– Komedija je oduvek bila mimo festivalskih interesovanja jer su je žanrovski čistunci doživljavali suviše bliskom mejnstrimu, dok su je, s druge strane, ozbiljni ‘umetnosti okrenuti’ festivali smatrali zabavom za mase. Na Comedy Fest-u je da tu nepravdu ispravi.

Comedy Fest – pet gradova, devet bioskopa

Prvi Comedy Fest trajaće pet dana i dešavaće se u pet gradova i devet bioskopa. Program i repertoare pogledajte na kraju ovog teksta!

Ukupno 50 filmova biće prikazano kroz premijerni i reprizni program, ali i kroz posebno osmišljene selekcije – crne komedije, fudbalske komedije, italijanske seksi komedije, komedije iz regiona, krimi komedije, studentske i kratke komedije, te selekciju romantičnih komedija. Kompletan program kao i spisak premijera će biti objavljeni uskoro.

Ove godine devet bioskopa biće domaćini filmovima koji će nas nasmejati. Među njima su Cineplexx u Ušću, Kragujevcu i Podgorici; zatim Roda, Tuckwood, Kinoteka, Art bioskop Kolarac, Arena u Novom Sadu i Cadmus u Budvi.

Na prvom Međunarodnom festivalu komedije će biti dodeljena i nagrada za životno delo jednom od velikana naše filmske komedije. Pored toga, premijerni program festivala biće u konkurenciji za nagrade koje će dodeljivati sama publika, a za filmske profesionalce biće osmišljen industri deo, okrugli stolovi i radionice na kojima će učestvovati značajni gosti iz regiona i inostranstva.

– Kao da je zaboravljeno da je komedija ne samo jedan od najradije gledanih već i jedan od najplodnijih žanrova u istoriji kinematografije, a komedija kao žanr predstavlja i jednu od obaveznih figura u radu gotovo svih naših najznačajnijih filmskih autora – rekao je selektor festivala Dimitrije Vojnov.

Prateći program

S obzirom da nijedan festival ne može proći bez pratećeg programa, osnivači Superstar Culture i Fame Solutions su se postarali i za ekstra dozu smeha.

Tako će svi zainteresovani biti u prilici da posete neki od nastupa poznatih domaćih stand up komičara koji će izvoditi svoje rutine širom Beograda.

Idejni tvorac manifestacije je Gordana Grubješić.

Prvi Međunarodni festival komedije – Comedy Fest su podržali Filmski centar Srbije, FDU, Akademija umetnosti, Italijanski kulturni centar i Institut Cervantes. Ovo će ujedno biti prvi put da na jednom festivalu učestvuju svi filmski distributeri iz Srbije. (danubeogradu.rs)

Comedy Fest - glavni program Comedy Fest - repertoari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.