Naslovna » Izlasci » Festivali » Maj mesec matematike 2016

Maj mesec matematike 2016

U četvrtak, 12. maja, počinje peti Maj mesec matematike (M3), mesec u kome Centar za promociju nauke posvećuje deo svojih aktivnosti popularizaciji matematike.

Pažnja će biti posvećena i onima koji matematiku približavaju najmlađim naraštajima – nastavnicima ovog predmeta.

Ove godine, CPN je izabrao Lica matematike putem konkursa namenjenog svim nastavnicima i profesorima, sadašnjim ili bivšim, koji imaju dobru praksu u svojoj nastavi i koji kroz neformalno obrazovanje žele da javnosti predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova.

Deset odabranih pobednika – Lica matematike – izabranih među nastavnicima širom Srbije, imaće priliku da tokom manifestacije Maj mesec matematike široj publici pokažu dobre primere iz svoje prakse, i prikažu zanimljive matematičke ideje ne samo deci i studentima, već i drugim nastavnicima i posetiocima.

Manifestacija Maj mesec matematike (M3) ove godine se otvara na sasvim poseban način: vožnjom u troli! Otvaranje je, dakle, 12. maja od 10.45 na okretnici na Studentskom trgu uz vožnju trolom 29 sa Licima matematike!

Popularizacija matematike

Uz „hodajuća“ lica matematike, CPN će tokom maja popularizovati Lica matematike i putem grafita i kroz nastajuću mrežu Naučnih klubova, koji se otvaraju tokom proleća širom Srbije.

Grafite sa licima poznatih matematičara na zidovima Naučnih klubova crta umetnik Milan Milosavljević, a na njima predstavlja, između ostalih, Alana Tjuringa, Leonarda Fibonačija, Pjera de Fermu, Mihaila Petrovića Alasa i druge.

Grafiti već nastaju u dvanaest gradova u kojima se otvaraju Naučni klubovi, a ovo je način da se i putem neformalne izložbe na ulicama gradova Srbije popularizuju brojna Lica matematike.

Portreti pobednika, kao i deset poznatih matematičara, biće izloženi u holu Hemijskog fakulteta u Beogradu, kao i u autobusima gradskog prevoza.

Uskoro ćemo objaviti program manifestacije. (danubeogradu.rs)

Lica matematike

Na konkurs, koji je bio otvoren od 5. do 20. aprila, prijavilo se 200 nastavnika sa teritorije Republike Srbije, a komisija Centra za promociju nauke je imala veoma težak zadatak da izabere najboljih deset. Među pobednicima konkursa, našlo se sledećih deset nastavnika i profesora:

Mirjana Jovanović, Gimnazija „Isidora Sekulić“, Novi Sad
Anđelka Simić, Gimnazija „Branislav Petronijević“, Ub
Dragan Golubović, OŠ „Vuk Karadžić“, Leskovac
Jelena Kenić, OŠ „Tanasko Rajić“, Čačak
Biljana Novković, OŠ „Milica Pavlović“, Čačak
Milan Živanović, Visoka škola za vaspitače iz Kruševca
Natalija Budinski, Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“, Ruski Krstur
Mirjana Kokerić, OŠ „Branko Radičević“, Smederevo
Slavica Beronja, OŠ „Slavko Rodić“, Krajišnik
Jasna Marković, Gimnazija, Lazarevac

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.