Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Opera za decu u Narodnom pozorištu: „Bastijen i Bastijena“

Opera za decu u Narodnom pozorištu: „Bastijen i Bastijena“

Premijera opere Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“ zakazana je u Narodnom pozorištu, na Sceni “Raša Plaović” u matine terminu, za nedelju 15. maja u 12 časova.

Postavka komične opere u jednom činu, koju je veliki kompozitor napisao sa samo 12 godina, namenjena je upravo deci, mlađoj ili istog uzrasta.

Pod dirigentskom upravom Dijane Diskić, naslovne uloge pevaju Sofija Pižurica i Slobodan Živković, a rolu Kolasa Strahinja Đokić.

Rediteljka Ana Grigorović u izjavi za sajt Narodnog pozorišta objašnjava da je predstava urađena u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta „Opera u škole“, koji ima za cilj da „kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih opera tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta stvori novu publiku“.

– „Bastijen i Bastijena“ je prva u nizu od tri planirane produkcije opera jednočinki. Kako je Mocart ovu operu pisao sa 12 godina, njen zaplet je neodoljivo dečiji, a u našem izvođenju je osavremenjivanjem dodatno približen današnjim klincima. Radnja se dešava u usnuloj šumi koju posećuje gospodin Kolas, čarobnjak modernog doba. On plete zaplet ljubavne svađe Bastijena i Bastijene, dajući im po jedan mobilni telefon… otkriva mlada i talentovana rediteljka.

Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.

Kamerna opera „Bastijen i Bastijena“ pruža mnogo mogućnosti za moderne adaptacije, što je od samog njenog nastanka, 1768. godine, a posebno u poslednjim decenijama, korišćeno širom sveta.

Mališanima u Beogradu treba omogućiti da daju svoj sud o novoj verziji i da, svakako, posete nacionalni teatar.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković