Plane Spotting - posmatranje aviona
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Plane Spotting: Posmatranje aviona u Beogradu

Plane Spotting: Posmatranje aviona u Beogradu

Posmatranje aviona (plane spotting) je interesantan hobi, koji privlači pripadnike svih generacija, širom sveta.

Šta učiniti u situaciji kada potencijali, sa razvojem avio-saobraćaja na Aerodromu „Nikola Tesla“, rastu, a ograničenja postoje?

Predlažemo, za početak, da naučimo više o plane spotting-u i probamo ono što nam je na raspolaganju.

Ljubitelji posmatranja aviona, spoteri, uživaju u poletanjima i sletanjima aviona. Od opreme imaju stolicu na rasklapanje, sličnu onoj ribolovačkoj, fotoaparat, dvogled, beležnicu, užinu…

Obično su fanovi Boeing-a ili Airbus-a, dva najveća proizvođača, i poznaju odlično sve tipove letelica, kako omiljene, tako i avione konkurencije. U svetu spotera posebno su cenjeni tipovi aviona koji se ređe viđaju na aerodromima, pa se oni satima čekaju kako bi se napravio snimak.

Spoteri dobro znaju najbolje tačke za osmatranje na svakom aerodromu ili u blizini, povoljno vreme za snimanje koje zavisi od pravca piste u odnosu na strane sveta, izazove posmatranja u izmenjenim vremenskim uslovima…

Beogradski aerodrom ima stroga ograničenja za pristup, povezana sa bezbednosnim razlozima, pa, iako pasionirani spoteri iz zemlje i sveta pronalaze tačke za posmatranje na lokalnim putevima, ne bismo da preporučimo nešto što može dovesti do problema.

Pre desetak godina započeta je izgradnja vidikovca sa parkom za zainteresovane posmatrače, od čega se kasnije odustalo. Očekujemo da naš aerodrom uskoro sledi evropsku i svetsku praksu i obezbedi mesto za posete.

A do tada:
✈ Obratite pažnju na avione. Naučite ponešto o osnovnim tipovima na internetu, o logotipima i bojama avio-kompanija.
✈ Posetite sajt Flightradar24.com na kojem možete da pratite letove u realnom vremenu, na čitavoj planeti, i na nebu iznad Beograda, naravno.
✈ Proučite red letenja beogradskog aerodroma i pronađite svoje mesto za uživanje, odakle avione možete dobro da vidite. Neka od njih su čak i na Adi.
✈ Posetite Muzej vazduhoplovstva – otvoren je svakoga dana. I aero-miting, kada se organizuje u Beogradu ili mestu do kojeg možete jednostavno da otputujete na izlet. Zavolećete avione sigurno i saznaćete nešto novo.

Plane Spotting - posmatranje aviona
flightradar24.com (screenshot)

Posmatranje aviona je korisno

Posmatranje aviona podstiču i visoko cene avio-kompanije, aerodromi, stručnjaci u oblasti turizma, obrazovanja… U svetu se u sklopu velikih aerodroma otvaraju čak i hoteli za plane spotting, organizuju ture, angažuju stručni vodiči.

Strategija digitalnog marketinga avio-kompanija i aerodroma u velikoj meri se ostanja na spotere – oni na internetu postavljaju atraktivne fotografije i video zapise sa milionima pregleda.

Ljubav prema avijaciji vodi mlade ljude u poželjnom pravcu zdravog života i ličnog usavršavanja, formirajući istovremeno bazu za budući kadar u grani koja je u konstantnoj ekspanziji.

Plane spotting u Beogradu, iz fijakera

Nadležne, kojima upućujemo apel da se plane spotting omogući i dozvoli na aerodromu „Nikola Tesla“, podsećamo na činjenice iz istorije.

Početkom 20. veka, Prvo beogradsko letilište bilo je na Banjičkom polju. Tu su za posmatrače bile postavljene tribine, na koje se ulaz naplaćivao od jednog do pet dinara, u zavisnosti od mesta. Đaci i studenti plaćali su pola dinara, a u specijalnu ložu moglo se ući za 20 dinara, koliko je koštao i – spoting iz fijakera.

Dodajemo da je, od otvaranja aerodroma u Surčinu do osamdesetih godina, postojala terasa za posmatranje na krovu aerodromske zgrade, sa restoranom.

U to vreme, čitave porodice dolazile su na izlet – na aerodrom, a beogradski klinci koji su na ovaj način zavoleli avione postajali su avio-inženjeri, piloti, kontrolori leta, avio-mehaničari… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković

Jedan komentar

  1. Ovakva aktivnost nije nesto za sta se ljudi cesto odluce, ali je IZVANREDNA. Apsolutno divno preveden dan.