Biti sober u Beogradu
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Biti sober u Beogradu

Biti sober u Beogradu

U trendu je biti sober. Da vidimo šta to tačno znači i može li se biti sober u Beogradu.

Reč „sober“ na engleskom jeziku znači „trezan“, a u urbanom žargonu i nešto više – trajno ili privremeno slobodan od dejstva svih psihoaktivnih supstanci.

Sober subkultura u svetu beleži veliki rast. U pitanju je opredeljenje da se u noćnom izlasku, plesu i druženju uživa bez alkoholnih pića, čime se doživljava relaksacija i uspostavljaju međuljudski odnosi višeg kvaliteta.

Da li je baš sve tako kako opisuju pristalice sober provoda, može i treba da proveri svako od nas, u Beogradu.

Poklonici sobera kažu da ni njima početak nije bio lak. Nekada se činilo da je bolje ostati uveče kod kuće, nego u klubu, na rođendanskoj žurci, koncertu… držati u ruci kombuha napitak, pivo od đumbira ili zeleni smuti. Ali, kad su pokušali, i zaista se opustili, sve je postalo lepše, uključujući buđenje sledećeg jutra i odlazak u park na vežbanje. Biti sober i u večernjim satima samo je, zapravo, sastavni deo zdravog načina života, trenda koji je poodavno zahvatio planetu.

Sober u Njujorku… stvar dobrog ukusa!

Budite srećni bez alkohola – poruka je sober klabera. Kao odgovor na rastuće interesovanje, u svetskim metropolama otvaraju se specijalizovani pabovi, restorani, klubovi…

U Londonu, na primer, raste broj barova koji služe isključivo moktele (mocktails) – bezalkoholne koktele. Ovi napici mogu biti varijanta klasičnih koktela, u kojima je alkoholno piće kao sastojak samo zamenjeno bezalkoholnim, ili sasvim nove neobične kombinacije.

Bezalkoholni parti provodi su identični kao bilo koji drugi – sluša se ista muzika, atmosfera je podjednako „vrela“, raspoloženje izvanredno, zadovoljstvo takođe.

Sober je zahvatio i Amsterdam, Cirih, Stokholm… U pojedinim klubovima prisustvo je dozvoljeno samo ako alkometar na ulazu pokaže nulu.

Čak i u Njujorku se dešava nešto čudno. „Grad koji nikad ne spava“ (podsetimo samo na slavni citat iz filma „Limeni čovek“ – „Nismo došli u Njujork da bismo bili trezni“) otvara iz nedelje u nedelju nove noćne sober klubove. Gosti se hvale prijateljima da su uspeli da spoje zdravlje i velnes sa provodom, a odlazak na ovakva mesta je stvar dobrog ukusa. Biti sober i apstinirati od alkohola, ukratko, postaje „in“!

Organizatori sober provoda naglašavaju da oni nisu u kampanji protiv upotrebe alkohola i droga. Jednostavno, gostima žele da pruže drugačiji vid iskustva. I posetioci to vole. Kada je kod svih prisutnih svest neizmenjena, oni postaju otvoreniji i komunikativniji.

Istovremeno, zadovoljni su što čuvaju svoje zdravlje, a glasna muzika i ples povećavaju nivo dopamina u mozgu. Dopamin utiče na opuštanje i raspoloženje na sličan način kao psihoaktivne supstance, pa je njihovo uzimanje na plesnom podijumu, zapravo, nepotrebno.

Biti sober u Beogradu

Šta da uradite na ovu temu u Beogradu, pre nego što stignu sober noćni klubovi?

Možete da se dogovorite sa prijateljima da zajedno odete u večernji provod bez konzumiranja alkohola. Ili da napravite privatnu sober žurku i obavestite goste da neće biti pića.

A ako ste već po opredeljenju sober, i ako vam se dešavalo da vam je u društvu pomalo neprijatno zbog toga, imajte u vidu da vaše vreme dolazi!

Anketa: Kako je biti sober u Beogradu?

Mala anketa među našim prijateljima u Beogradu možda ukazuje da je ova sredina ipak malo… čudna. Većina jednostavno ne prihvata dobro one koji ne piju alkohol na žurkama i u klubovima.

– Svi prijatelji me gledaju kao da sam poludeo – kaže kratko jedan 44-godišnji N. M.

– „Ti nisi normalna!“… „Kako misliš da se dobro provedeš večeras ako ne popiješ nešto???“… samo tako nešto sam čula od kad sam prijateljima rekla da ne želim više da pijem. Jednostavno, ne podržavaju me, ali se nadam da će i oni da se naviknu kao i ja – priča naša sagovornica Danijela.

– Bez bar jednog piva nema dobrog provoda. Zamisli da moram da odem u Beer Garden na Adi ili na Beer fest i da ne pijem?! Pa, kakav je to provod???
– Pa, možeš da piješ bezalkoholno pivo – za početak.
– Pih!
Tako je izgledao mini dijalog dva drugara sa kojima smo pričali. I još:

– Nisi ti drugačiji ako ne piješ – samo se tripuješ da si bolji od nas koji volimo da popijemo!
– Ali, meni nije potreban alkohol da bih se dobro proveo niti nagovaram bilo koga da ne pije – to je moja lična stvar. A i eto – posle neće biti rasprave ko vozi do kuće!
– Da, tu si u pravu… trezvenjaku!

Lako smo zaključili da nije lako biti sober u Beogradu… (danubeogradu.rs)

Minor Threat – Straight Edge

I’m a person just like you
But I’ve got better things to do
Than sit around and fuck my head
Hang out with the living dead
Snort white shit up my nose
Pass out at the shows
I don’t even think about speed
That’s something I just don’t need

I’ve got the straight edge

I’m a person just like you
But I’ve got better things to do
Than sit around and smoke dope
‘Cause I know I can cope
Laugh at the thought of eating ludes
Laugh at the thought of sniffing glue
Always gonna keep in touch
Never want to use a crutch

I’ve got the straight edge
I’ve got the straight edge
I’ve got the straight edge
I’ve got the straight edge

3 komentari

  1. Sto uopste pominjete taj termin trezan? Dobro je sto ste na pola teksta pomenuli sober, inace ne znam kako bih mogao da andrstend ovaj tekst…

  2. Jeste culi nekad u zivotu sta je to STRAIGHT EDGE? Izguglajte novinari!!!!!

  3. Dragi fatter81, naÅ¡a koleginica je pisala o novom trendu koji se dogaÄ‘a u svetu danas. Nije analizirala slične pokrete u proÅ¡losti i veze sa njima, pa ni straight edge koji je nastao pre 35 godina… Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.