Naslovna » Izlasci » Izložbe » Igor Mandić: Izložba „Tranquilo“ u Servantesu
Igor Mandić: Izložba "Tranquilo"

Igor Mandić: Izložba „Tranquilo“ u Servantesu

Od 28. juna (19.00) do 13. septembra u Institutu Servantes biće otvorena izložba fotografija „Tranquilo“ čiji je autor Igor Mandić.

Trideset crno-belih fotografija nastale su tokom autorovog boravka u prestonici Balearskih osrtvra.

Palma de Majorka, širom sveta poznata po svojim rajskim plažama, bujnoj vegetaciji i impresivnim geografskim pejzažima, oduvek je kroz istoriju bila stecište umetnika i boema. Čuveno ostrvo ugostilo je velikane poput Hulija Kortasara, nobelovca Migela Anhela Asturijasa, a boravak u Palma de Majorci inspirisao je i književnike poput ŽilaVerna i Agate Kristi, pa je ovo balearsko ostrvo postalo jedna od pozornica na kojima se odigravaju avanture njihovih likova.

Tranquilo = opušteno

Izložba „Tranquilo“ obuhvata fotografije koje se mogu podeliti u dve grupe. U prvoj bi bile fotografije dokumentarnog tipa, koje prikazuju skrivene kutke Palma de Majorke i na kojima umetnik u panoramskom formatu smešta posmatrača u svet mašte.

Drugi tip predstavljaju nešto mističnije fotografije, one koje „hrane dušu“ i koje navode posmatrača da zastane i zamisli se o životu.

Na taj način, pre nego što napravi fotografiju, fotograf prvo pažljivo osmatra urbanu prirodu u potrazi za najlepšom svetlošću Sredozemnog mora. Igor Mandić na svojim fotografijama ne prikazuje samo mesta, već se trudi da posmatrača navede da se udubi u njihovu neverovatnu lepotu.

Igor Mandić rođen je 1973. godine u Sarajevu, živi i radi u Beogradu od 1989. godine, gde je član ULUPUDS-a. Od 1996. godine profesionalno se bavi fotografijom, najpre kao fotoreporter za novine i časopise, a kasnije u svom studiju.

Njegovi radovi prikazani su na više grupnih i šest samostalnih izložbi. Dobitnik je više nagrada. (danubeogradu.rs)