Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Pupin“ produžena do kraja 2016. godine!
Izložba "Pupin"

Izložba „Pupin“ produžena do kraja 2016. godine!

Jedna od najuspešnijih izložbi na ovim prostorima „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ biće produžena do 1. decembra 2016. godine.

U Istorijskom muzeju Srbije zainteresovani posetioci, koji su u proteklom periodu propustili da vide nesvakidašnju interaktivnu postavku – do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina, mogu to da učine do kraja godine na Trgu Nikole Pašića.

Proverite zašto je ovu jedinstvenu postavku do sada videlo više od 50.000 posetilaca i više od 300 školskih grupa. Otkrijte zašto je FBI pratio Pupinov rad, saznajte sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudrom Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena… Ukratko, spoznajte reči Isidora Rabija, jednog od njegovih učenika, „sa Pupinom svet je bio lep“.

Izložba "Pupin"

Pupin – lik i delo

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je primena najnovijih tehnologija.

Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin“ ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio-vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić i dr Dušici Bojić, i timu „Live View Studio“ koji je bio zadužen za AR tehnologiju, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Izložba je otvorena krajem septembra 2015. godine, u godini kada je obeležen važan Pupinov jubilej – tačno stotinu godina od kada je prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od Pupinove smrti, zbog čega je UNESKO prethodnu godinu proglasio godinom Mihajla Pupina.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se sredom od 17.00 (muzejski savetnik Nebojša Damnjanović) i subotom od 13.00 i 15.00 (Aleksandra Ninković Tašić). Grupne posete je neophodno zakazati – 011/3287-242. Cena ulaznice je 200 RSD.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12.00 do 20.00, osim ponedeljka. (danubeogradu.rs)