Naslovna » Izlasci » Sport » Novoosnovani Hokej klub Beograd u MOL ligi

Novoosnovani Hokej klub Beograd u MOL ligi

U vreme kada živa na termometru u Beogradu obara rekorde u plusu stiže nam jedna odlična “ledena” vest – osnovan je Hokej klub Beograd, koji će se u sezoni 2016/2017 uključiti u takmičenja MOL lige.

Hokej klub Beograd sastavljen je od srpskih reprezentativaca, uglavnom članova hokej klubova Crvena zvezda i Partizan, sa čime su se saglasila oba gradska rivala, uz podršku Saveza hokeja na ledu Srbije. Crvena zvezda i Partizan nastavljaju da se takmiče u domaćem prvenstvu, a iz Zvezde najavljuju i učešće u ligi koja se održava pod pokroviteljstvom Slovenačkih železnica.

Kvalitetni rivali u međunarodnoj MOL ligi

Iako su domaći klubovi nastupali prethodnih sezona u nekoliko regionalnih hokejaških takmičenja, MOL liga je uzbudljivija i kvalitetnija.

Takmičenje koje nosi ime poznatog mađarskog petrohemijskog koncerna osnovano je 2008. godine. U prvoj sezoni nastupilo je 10 ekipa, šest mađarskih i četiri rumunske. Rumunski hokejaši do sada su osvojili dve titule prvaka, mađarski pet, a 2014. godine šampion je bila ekipa kluba Nove Zamki iz Slovačke, koja se takmičila u MOL ligi tri sezone.

Hokej klub Beograd ulazi u takmičenje u narednoj sezoni kao jedanaesti, pored sedam mađarskih i tri rumunska kluba. Interesovanje za učešće iskazao je i zagrebački Medveščak sa svojim drugim timom, o čemu će se odlučivati za naredne sezone.

Protivnici Beograđana veoma su ozbiljni, posebno timovi iz Mađarske, gde se igra hokej na svetskom nivou.

U protekle dve sezone šampionsku titulu MOL lige osvajala je ekipa DVTK Jegesmedvek (Polarni medvedi) iz Miškolca, a najveći rival im je bio hokejaški tim MAK Budimpešta (Mađarski Atletski klub. Od ostalih mađarskih timova tu su još i AV19 iz Sekešfehervara, HK Debrecin, Ferencvaroš, Ujpešt i Dunajvaroš (pobednik MOL lige 2012. i 2013. godine).

Iz Rumunije dolaze tri najbolja kluba – prvak nacionalne lige Dunarea Galati, drugoplasirana Mierkurea Ćuk (dva puta pobednik MOL lige) i trećeplasirana Korona Brašov.

Najbolja vest za ljubitelje hokeja u Beogradu je informacija da MOL liga traje od septembra do aprila, pa će za samo nekoliko nedelja moći da zauzmu svoja mesta u Ledenoj dvorani Pionir, koja će, neuobičajeno rano za naše uslove, biti spremna za ovu vrstu sportskih događaja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković