Naslovna » Izlasci » Akcije » Međunarodni dan mladih: Pazi se(x)

Međunarodni dan mladih: Pazi se(x)

Centar E8 kao i svake godine obeležava Međunarodni dan mladih sa porukom „Pazi se(x)“.

Time se skreće pažnja na važnost mladih, zdravlje mladih, probleme sa kojima se suočavaju, kao i podstiče njihova aktivna participacija u društvu.

– Centar E8 je organizacija koja je prva u Srbiji obeležila Međunarodni dan mladih 2007. godine i drago nam je što je nekoliko godina kasnije ovaj dan postao važan za veliki broj institucija i organizacija i što se obeležava širom Srbije. Mladi jesu bitan deo našeg društva i postoje brojne potrebe i problemi koji nisu zastupljeni u našoj svakodnevnoj politici ali ni u dugoročnim strategijama. Sa mladima i za mlade treba raditi tokom cele godine, a Međunarodni dan mladih je samo povod da se značaj zdravlja, bezbednosti i zaposlenja mladih stavi u fokus javnosti – rekla je Maja Josić iz Centra E8.

Ove godine glavni fokus je zdravlje mladih i promocija zdravih stilova života.

Iz tog razloga, urađeno je pet edukativnih video materijala koji se bave temama seksualno reproduktivno zdravlje. Pet različitih tema, pet mladih glumaca i glumica daju informacije o stvarima koje su bitne, ali retko ko o tome govori.

Edukativni klipovi su: Kondom, Masturbacija, Pristanak na seksualni odnos, Seksualnost i Polno prenosive bolesti.

Pazi se(x) – važnost promocije

Kao deo projekta Pazi se(x), uz podršku UNFPA, biće organizovane aktivnosti koje se tiču tema u vezi sa seksualno reproduktivnim zdravljem i podizanje svesti o važnosti pravovreme zaštite.

Važnost promocije i edukacije na teme seksualno reproduktivnog zdravlja je velika upravo zato što mladi u dobu između 13 i 19 godina stupaju u polnu zrelost i seksualne odnose, te je izuzetno važno da imaju pravovremene i adekvatne informacije kako bi na najbezbedniji način kročili u zrelo seksualno doba bez posledica.

Događaj će biti organizovan na Adi Ciganliji u petak, 12. avgusta od 16.00 do 19.00 na početku šetališta u zoni objekata JP „Ada Ciganlija“. (danubeogradu.rs)