Naslovna » BG servis » Bus plus, i na vodi
Bus plus kartice uskoro i za prevoz na vodi
Bus plus kartice uskoro i za prevoz na vodi

Bus plus, i na vodi

Nekoliko informacija koje je gradski menadžer Goran Vesić danas izneo značajne su za stanovnike Beograda, a najinteresantnija je da će se, možda već naredne godine, bus plus kartice koristiti i u rečnom saobraćaju.

Planirano je, naime, da se prevoz na vodi uključi u javni gradski prevoz, da se otvori nekoliko linija, i da realizaciji projekta doprinesu i privatni prevoznici.

Uništavanje ambrozije i kazne

U gostovanju na televiziji „Pink“ Vesić je najavio akcioni plan za potpuno uništavanje ambrozije. Biljka koja zadaje mnogo muke Beograđanima sa alergijskim reakcijama na njen polen biće tretirana prema predlogu Zavoda za biocide na 74 hektara, na 60 hektara hemijski, a ostatak mašinski.

Prema njegovim rečima, ambrozija se pojavljuje uglavnom na neuređenim građevinskim zemljištima, kao i zapuštenom poljoprivrednom zemljištu. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju napravio je mape na kojima su tačno naznačena žarišta ambrozije.

– Ovo je veliki problem u Beogradu jer se poslednjih godina povećao broj ljudi koji dobija alergiju na ovu biljku. Reč je o desetinama hiljada Beograđana. Akcioni plan se ne odnosi na prakove i javne površine, već na neuređene prostore i na taj način ćemo apsolutno uspeti da suzbijemo ambroziju. Kada je u pitanju ugrožavanje javnog zdravlja, mi kao grad imamo pravo da intervenišemo i na privatnim parcelama – rekao je Vesić i dodao da će vlasnici privatnih parcela koji ne budu uništavali ambroziju, ili ne budu dozvolili da to grad čini, biti kažnjeni, ali to će biti poslednja mera.

On je pojasnio da Grad uništava ambroziju na javnim površinama, ali da je, pošto po nekim analizama njeno dejstvo može da se prenese na udaljenost do 300 kilometara, neophodno to urade i drugi.

Nove zdravstvene stanice

Gradski menadžer najavio je da će danas u naselju Stepa Stepanović biti otvorena zdravstvena stanica površine 450 kvadratnih metara. Ona će imati službe opšte medicine, ginekologije i pedijatrije.

– U ovom naselju živi veliki broj građana i zato je bilo preko potrebno da se otvori ovakva stanica. Radiće ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 15 časova dok ne bude dovoljno kartona da radi svaki dan. Do kraja meseca otvorićemo i zdravstvenu stanicu u Jajincima koji će imati 800 kvadrata, čime će zdravstvenom zaštitom biti pokrivena sva podavalska naselja – rekao je Goran Vesić zahvalivši Opštini Voždovac iz čijeg budžeta je finasiran objekat u Jajincima.

(danubeogradu.rs)