Naslovna » Izlasci » Festivali » Cinemafest 2016 od 29. oktobra
Cinemafest: Hulijeta
Cinemafest: Hulijeta

Cinemafest 2016 od 29. oktobra

U Sava centru od 29. oktobra do 2. novembra filmske distributerske kuće organizuju Cinemafest 2016.

U okviru nove filmske revije, čiji je selektor Ivan Karl, biće prikazana najnovija ostvarenja svetske produkcije. Publika će moći da pogleda najnovije filmove Vudija Alena, Pedra Almodovara, Fatiha Akina, kao i da vidi u novom svetlu Nikol Kidmen, Kevina Spejsija, Kolina Firta, Saru Džesiku Parker, Bena Afleka, Antonija Banderasa i druge zvezde.

Na otvaranju će biti prikazan Alenov film „Visoko društvo“ koji je otvorio i filmski festival u Kanu.

Reviju Cinemafest zatvara novi domaći film „Ime Dobrica – prezime nepoznato“ u režiji Srđe Penezića.

Svih deset filmova sa festivala videće i publika u Kragujevcu, Budvi i Podgorici, u bioskopima Cineplexx, kao i u beogradskom Delta City-ju.

Cena pojedinačne karte je 400 RSD, a cena kompleta je 1750 RSD. (danubeogradu.rs)

Cinemafest: Visoko društvo
Cinemafest: Visoko društvo

Cinemafest 2016 – program

Subota, 29. oktobar (19.00)
Visoko društvo
Originalni naziv: Cafe Society
Režija: Vudi Alen
Uloge: Džesi Ajzenberg, Kristen Stjuart, Stiv Karel, Ken Stot, Parker Pouzi, Blejk Lajvli, Dženi Berlin,
Žanr: drama, komedija, romansa
Sadržaj:
Njujork, 1930-ih godina. Bobi Dorfman svakodnevno se suočava sa nemilosrdnim svađama roditelja, sukobljava sa bratom Benom ogrezlim u kriminal i odlučuje da promeni scenario svog života i napusti dom u Bronksu. Namerava da sreću okuša u Holivudu, gde ga ujak Fil, uticajni filmski agent zapošljava kao potrčka. Ubrzo se zaljubljuje u ujakovu šarmantnu asistentkinju Voni, ali ona je već zauzeta. Slomljenog srca on se vraća u Njujork i počinje da radi za Bena koji je iskoristivši svoje veštine i postao vlasnik noćnog kluba. Bobi pokazuje prirodan talenat kao impresario i brzo promoviše klub kao najbolje mesto u gradu. Sve izgleda kao da je napokon došlo na svoje mesto, sve do noći kada je u klub ušla Voni…
Pronicljiv i često urnebesno smešan, „Visoko društvo“ vodi nas na putovanje od Bronska i njujorških bandi do luksuznih holivudskih vila, blještavila i tajnih skandala u visokom društvu. Ovo je romansa o filmskim zvezdama, plejbojima, debitantima, političarima i mafijašima koji donosili uzbuđenje i glamur tom dobu.

Subota, 29. oktobar (21.30)
Svi putevi vode u Rim
Originalni naziv: All Roads Lead to Rome
Režija: Ela Lemagen
Uloge: Sara Džesika Parker, Rouzi Dej, Raul Bova, Klaudija Kardinale
Žanr: romantična komedija
Sadržaj:
Megi je samohrana majka iz Njujorka koja kreće na put sa svojom buntovnom ćerkom tinejdžerkom, Samer. Po dolasku u toskanski gradić, Megi naleti na njenog bivšeg dečka, zgodnog Luku, koji je i dalje neženja i živi s 80-godišnjom majkom, Karmen. Ali kada Samer i Karmen ukradu Lukin auto da otputuju u Rim, počinje potraga za njima, u kojoj bivši ljubavnici razvijaju nova osećanja i međusobno razumevanje.

Nedelja, 30. oktobar (19.00)
Računovođa
Originalni naslov: The Accountant
Režija: Gevin O’Konor
Uloge: Ana Kendrik, Ben Aflek, Džon Berntal
Žanr: triler, drama
Sadržaj:
Iza maske naizgled dosadnog računovođe Krisa Volfa, krije se jedno sasvim drugo lice koje nije ni najmanje dosadno. On radi za teške kriminalce i plaćene ubice. Volf je matematički stručnjak koji ima više afiniteta prema brojevima nego prema ljudima. Dok kao računovođa radi u malom CPA ofisu, istovremeno isti posao obavlja i za najopasnije svetske kriminalne organizacije. Zbog svojih sposobnosti zapao je za oko Ministarstvu finansija koje vodi Rej King, ali sa vremenom počinje da radi za kompaniju unutar koje je Dejna Kamings otkrila finansijsku malverzaciju koja uključuje milione dolara. Nakon knjigovodstvene kontrole, Kris polako razotkriva istinu.

Nedelja, 30. oktobar (21.30)
Altamira
Originalni naziv: Finding Altamira
Režija: Hju Hadson
Uloge: Antonio Banderas, Golšifte Farahani, Alegra Alen, Rupert Everet i Pjer Nini
Žanr: Istorijska drama
Sadržaj:
Kako je jedno od najvažnijih istorijskih otkrića 19. veka uništilo živote onih koji su sa njega skinuli milenijumski veo tajni? Da li je prošlost skrivena na zidovima zaboravljene pećine u španskoj pokrajini Kantabrija opasnija za budućnost čovečanstva, ili opstanak jedne porodice? Može li radoznalost zaista da ubije, i koji je od dva ljudska straha veći – onaj od smrti, ili novog saznanja?
Godina je 1879. Devetogodišnja Marija Sautuola i njen otac Marselino na svom imanju u Kantabriji otkrivaju prve praistorijske crteže galopirajućih bizona na zidovima pećine Altamira. Končita, Marijina majka, međutim, uznemirena je činjenicom da su divljaci iz paleolita mogli stvoriti nešto tako divno. Katolička crkva predvođena lokalnim monsinjorem, koga tumači Rupert Everet, osuđuje otkriće porodice Sautuol kao direktan napad na Bibliju, posle čega Marselina proglašavaju za jeretika i plagijatora koji je sam oslikao zidove Altamire. Njegova porodica lišena je svakog ugleda, a pećina je zatvorena za javnost. Ljubav je jedino oružje kojim se mogu spasiti od potpune propasti.

Ponedeljak, 31. oktobar (19.00)
Hulijeta
Originalni naziv: Julieta
Režija: Pedro Almodovar
Uloge: Adriana Ugarte, Ema Suarez, Rosi De Palma
Žanr: drama, romansa
Sadržaj:
Hulieta živi u Madridu sa ćerkom Antiom. Obe u tišini pate zbog gubitka Huana, Antijinog oca i Hulietinog supruga. Njihova bol ih ne približava, već udaljava. Kada napuni osamnaest godina Antia napušta majku bez objašnjenja. Hulieta pokušava da je pronađe na svaki mogući način, ali sve što otkriva je koliko malo zna o svojoj ćerki. Film govori o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značili, kao da nikada nisu postojali.
Film je baziran na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

Cinemafest - Sa zemlje Meseca
Cinemafest – Sa zemlje Meseca

Ponedeljak, 31. oktobar (21.30)
Sa zemlje Meseca
Originalni naziv: From the Land of the Moon
Režija: Nikol Garsija
Uloge: Marion Kotijar, Luj Garel, Aleks Brendmil
Žanr: romantična drama
Dobitnica Oskara i Zlatnog globusa Marion Kotijar u romantičnoj drami „Sa zemlje Meseca“, snimljenoj po bestseleru Milene Agus „Mal di pietre” u ulozi neobične i vatrene žene, u priči u kojoj je glavna tema opsesivna i nikada u potpunosti zadovoljena čežnja za ljubavlju.
Sadržaj:
Gabriela dolazi iz malog sela na jugu Francuske, u vreme kada se san o pravoj ljubavi smatrao skandaloznim, pa čak i znak ludila. Njeni roditelji se nadaju da će udaja za Hozea (Aleks Brendmil), poštenog i dobroćudnog farmera od nje učiniti odgovornu ženu. Usprkos Hozeovoj posvećenosti, Gabriela se zaklinje da nikada neće zavoleti Hozea. Gabriela odlazi u lečilište u Alpima i tamo upoznaje ratnog veterana Andrea (Luj Garel), koji rasplamsava strast u njoj i ona žudi da pobegne s njim. Ovog puta, ona je odlučna da sledi svoje snove.

Utorak, 1. novembar (19.00)
Genije
Originalni naziv: Genius
Režija: Majkl Grandidž
Uloge: Kolin Firt, Džad Lou, Nikol Kidmen, Lora Lini, Gaj Pirs, Dominik Vest
Žanr: biografska drama
Od dobitnika Oskara, scenariste Džona Logana stiže film o kompleksnom prijateljstvu i transformaciji profesionalnog odnosa između svetski poznatog književnog urednika Maksvela Perkinsa (koji je otkrio F.S. Fitcdžeralda i Ernesta Hemingveja) i književnog giganta Tomasa Vulfa.
Sadržaj:
Jednog dana tokom 1929. godine, Vulf odlučuje da ode na sastanak na koji ga je pozvao Maksvel Perkins, čuveni urednik u izdavačkoj kući Skribner. Nije gajio iluzije, mislio je da će njegov rukopis biti odbijen kao što je to uvek bio slučaj. Na njegovo veliko iznenađenje, roman je prihvaćen za objavljivanje. Jedini problem je što je predugačak (5.000 strana) i mora biti skraćen. Iako nerado, Vulf pristaje i pomaže Perkinsu, koji mu postaje iskreni prijatelj, da izbaci 90.000 reči iz knjige koja je rezultirala kao „Pogledaj dom svoj anđele“ postala bestseler i dobila odlične kritike. Uspeh je bio još veći kada je 1935. godine objavljena knjiga „O vremenu i reci“, ali borba da se skrati Vulfovo opširno izražavanje uzima svoj danak i njegov odnos sa Perkinsom postepeno se pogoršava.

Utorak, 1. novembar (21.30)
Zbogom… Berlin!
Originalni naziv: Tschick
Režija: Fatih Akin
Uloge: Tristan Gobel, Nikol Mercedes Miler, Anand Batbileg
Žanr: porodična drama
Sadržaj:
Dok mu je majka na rehabilitaciji, a njegov otac na poslovnom putu sa svojom mladom asistentkinjom, 14-godišnji autsajder Majk provodi letnje praznike u dosadi, sam u porodičnoj vili. Uzbuđenje u njegov dosadni život unosi buntovni tinejdžer Čik, ruski imigrant i odmetnik. Čik krade auto, Ladu Nivu i odlučuje da pozove Majka na daleki put, van Berlina. Tako počinje putovanje bez karte i kompasa, prepuno divljih avantura, koje nikada neće zaboraviti.

Sreda, 2. novembar (20.30)
Ime Dobrica, prezime nepoznato
Režija: Srđa Penezić
Uloge: Slavko Štimac, Hana Selimović, Mirjana Joković, Helena Jakovljević, Bogdan Diklić, Bojan Dimitrijević, Marko Baćović, Gordana Đurđević, Rada Đuričin, Branislav Lečić, Milan Caci Mihajlović, Vladislava Milosavljević, Miodrag Radovanović, Renata Ulmanski, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić kao narator
Žanr: bajka za odrasle
Sadržaj:
Ovo je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk. Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba je napušten od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život prepun ljubavi.

A svet je gladan ljubavi. Ljudi se često smeju Dobrici i njegovoj naivnosti, ali na kraju ne mogu da joj odole. Skoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo, i kakvog zaista vredi sresti. Zaljubljuje se u osobu sa dna životne lestvice, čije prostituisanje shvata kao izraz iskrene simpatije, narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega. To dete, u još uvek neiskvarenom osećanju pravde, pokušava da otvori oči nasem junaku i umesto ljutnje, Dobrica se raduje da je sve u redu. Nepoverenje prerasta u poverenje, podozrivost u veru, beznađe u nadu. Kako vreme protiče, snaga ljubavi i njegova sposobnost da čini ljude boljima transformišu svet oko njega i prave ga ne onakvim kakav jeste, nego kakav bi trebao da bude.

Za sve ima mesta u Dobričinoj kući i ona postaje dom za porodicu, prijatelje koje je pridobio svojom dobrotom preobražavajuči svakog pojedinačno. Narkomanka postaje supruga koja mu rađa još dece, ćerka nalazi topli dom, mir i sigurnost, beskrupulozna novinarka postaje opet majka svom odbačenom detetu, narkoman, koji je bolestan od side, provodi poslednje mesece okružen brigom i ljubavlju onih koje je zloupotrebljavao, čak i mačke i psi lutalice tu nalaze zaštitu i sigurno utočište.