Naslovna » Izlasci » Festivali » 7. Green Fest u Domu omladine Beograda
Green Fest 2016

7. Green Fest u Domu omladine Beograda

Od 15. do 18. novembra u Domu omladine Beograda biće održan 7. Međunarodni festival zelene kulture – Green Fest.

Program festivala se može pronaći na zvaničnoj stranici festivala (www.greenfest.rs), preko koga se vrši i rezervacija ulaznica za sve programe.

Svi sadržaji su besplatni, ali zbog kapaciteta raspoloživih sala, prednost će imati posetioci koji su blagovremeno rezervisali i preuzeli ulaznice.

U okviru filmskog programa biće prikazano 11 filmova iz ove i prethodne godine, osvajača nagrada na najprestižnijim festivalima širom sveta, dok će u takmičarskom programu posetioci moći da vide izbor najboljih filmova sa međunarodnog konkursa na koji je stiglo više od 1450 filmova iz 98 država, u kategorijama animiranog, kratkog, omladinskog, srpskog filma, kao i filmova do jednog minuta i filmova o prirodi.

Filmovi o hrani, pticama…

Prva projekcija na festivalu će biti film „Hvatanje sunca“ u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija koji donosi priču o dva čoveka, vizionara, aktiviste i preduzetnika, sa suprotnih krajeva Planete koji dokazuju da „zelena ekonomija” i očuvanje životne sredine mogu da idu „ruku pod ruku” sa sve većim potrebama za energijom narastajuće globalne populacije.

Festival će biti zvanično otvoren višestruko nagrađivanim filmom „Harmonija sa deponije“, koji je dotakao srca gledalaca na više od 50 festivala širom sveta. Film prati Reciklažni orkestar Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instrumenti u potpunosti napravljeni od otpada. Kada se priča o njima proširi, orkestar postaje svetska senzacija. Deca iz malog sela dobijaju priliku da sviraju sa velikim svetskim zvezdama, poput hevi-metal benda Megadet, ali i pred zvaničnicima Ujedinjenih Nacija u Riju na velikom samitu povodom 20 godina klimatske akcije (Rio+20). Međutim, kada prirodne nepogode zadese njihovu zajednicu, dirigent pronalazi načine da sačuva orkestar i probudi novi osećaj nade za njihov grad.

U sredu od 18.00, biće prikazan „Izbor je naš“ koji dolazi iz kuhinje Žaka Freskoa, osnivača, sada već čuvenog koncepta – „Venus projekat“, koji preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti. Termin u 20 časova je rezervisan za film „Utovareni: Prava cena transporta“, koji nas vodi na put oko sveta u potrazi za odgovorima o stvarnoj ceni jeftine robe koja se proizvodi „na drugoj strani Planete“.Za dž

Četvrtak – dan hrane na Green Fest-u, donosi dva filma koji se bave „opasnim“ fenomenom bacanja hrane u svetu i načinima kako da zajedno zaustavimo taj trend. Film koji je izazvao veliko interesovanje na prošlogodišnjem festivalu „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ prati reditelje i ljubitelje dobre hrane, Džen i Grant, koji kroz film istražuju zašto se hrana baca – od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera. Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije? Posle toga, zajedno sa Davidom Grosom – rediteljem, aktivistom i kuvarom, idemo na „kulinarski“ put kroz Evropu, na kojem upoznajemo ljude i inicijative koje se bore protiv bacanja hrane i nalaze načine da spašena hrana završi u pravim rukama.

Poslednji dan festivala obeležiće čak četiri filma, a program počinje duplom projekcijom, u okviru koje će biti prikazani filmovi „Nacija tukana“ i domaći film „Ravnica bez ptica?“. U 18 časova će biti prikazan film renomiranog francuskog fotografa Jan Artis Bertrana „Žeđ u svetu“, dok će festival zatvoriti „Seme: Neispričana priča“ o gubitku više od 90% poljoprivrednih vrsta u poslednjih 70-ak godina, hibridima i genetski modifikovanim organizmima (GMO).

U sredu, četvrtak i petak, u podnevnom terminu u okviru obrazovnog programa, biće prikazivan nagrađivani film „U trci sa izumiranjem“, oskarovca Luija Sajhojosa (Zaliv), koji koristi vrhunsku opremu i tehnologiju, umetnike i aktiviste, u nameri da razotkrije nikada, do sada, viđene slike koje pokazuju stepen ugroženosti vrsta i njihovog masovnog izumiranja.

Na putu otkrića su mnogi uzeli učešće, poput Ilona Maska sa specijalnim modelom Tesla automobila za ovaj film ili Leilani Munter – devojke koja je svoju diplomu biologa zamenila trkačkim automobilom.

Drugi programi

Obrazovni program i ove godine donosi pregršt radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u prepodnevnom programu, dok će studenti i opšta javnost moći da posete predavanje italijanske profesorke Klaudije Zanfi o projektima urbanog ozelenjavanja u Milanu, kao i panel diskusiju sa izuzetnim sagovornicima na temu „Zašto životna sredina nije atraktivna na medijskom tržištu“.

Prateći izložbeni program festivala je spreman za sve posetioce i obuhvatiće izložbe, informativne grafike, postavke, instalacije i još mnogo informacija o životnoj sredini u Srbiji i svetu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.