Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Odmori i putovanja: Božić, Prvi maj i Uskrs 2017.
Odmori i putovanja: Božić, Prvi maj i Uskrs 2017.

Odmori i putovanja: Božić, Prvi maj i Uskrs 2017.

Smeše nam se odmori i putovanja za praznike – bar za Božić, Prvi maj i Uskrs 2017. godine!

Nova godina i Božić 2017.

Božić je jedan od najvećih i najznačajnih hrišćaniskih praznika i proslavlja se sa istim žarom kako kod pravoslavnih tako i kod vernika katoličke veroispovesti, prenosimo sa sajta Svet putovanja.

Osnovna razlika kod pravoslavaca i katolika je datum. Ta razlika je nastala iz čisto svetovnih razloga jer katolici koriste gregorijanski kalendar dok pravoslavni vernici koriste julijanski kalendar. Datum ovog praznika je nepromenljiv ali nije zgoreg znati na koji dan pada Božić 2017. godine.

Za sve koji vole da spajaju praznike evo rešenja za idealni mini odmor…

Pravoslavni Božić 2017. praznuje se u subotu, 7. januara. U nedelji pre Božića neradni su ponedeljak i utorak, 2. i 3. januar, zbog Nove godine pa bi ova dva praznika mogla da se povežu. Sa tri dana odmora može da se dobije devet povezanih neradnih dana!

• (Subota i nedelja, 31. decembar i 1. januar)
• 2. januar – ponedeljak
• 3. januar – utorak
• 7. januar – subota

Uskrs 2017.

Što se tiče pravoslavnog Uskrsa (Vaskrs) u 2017. godini poklapa se sa katoličkim. Prvi maj i Uskrs se ne poklapaju, pa to donosi (bar onima koji ne rade vikendom) dva puta po četiri neradna dana – zajedno sa vikendima.

Jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika takođe, za većinu, i prvi kraći odmor posle zimskih meseci.

Po zakonu Republike Srbije, pored Uskrsa koji je neradni dan a usto je i nedelja, pravoslavci i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, po njihovom kalendaru. Pa tako u godini 2017. tokom uskršnjih praznika imamo sledeće neradne dane:

• 14. april – Veliki petak
• 15. april – subota
• 16. april – Uskrs – nedelja
• 17. april – Drugi dan Uskrsa

Nadajmo se lepom vremenu jer ova četiri slobodna dana mogu idealno da se iskoriste za neko kraće putovanje, bilo u zemlji ili van nje. Jedno je sigurno zbog poklapanja pravoslavnog i katoličkog Uskrsa tih dana će svuda da budu gužve. Razmislite na vreme gde ćete da putujete i rezervišite avio karte i smeštaj dok još nije kasno.

Prvi maj 2017.

Nepune dve nedelje posle Uskrsa, tačnije 11 dana (devet radnih i dva neradna – vikend), dolazi nam još jedan praznik, ovoga puta državni / međunarodni / svetovni ali podjednako drag.

• (Subota i nedelja, 29. i 30. april)
• 1. maj – ponedeljak
• 2. maj – utorak

Nova četiri neradna dana su pred vama pa se spremite da uživate!

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.