Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“

Bitef teatar: „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“

Predstava „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“, koja je premijerno izvedena na ovogodišnjem 50. Bitefu, imaće u subotu 17. decembra od 20 časova u Bitef teatru postfestivalsku premijeru.

Autorke su dve srpske dramaturškinje – Olga Dimitrijević i Maja Pelević, koje su se otisnule na neobično putovanje u Severnu Koreju, državu izvan političkih i ekonomskih koordinata zapadne civilizcije.

Na osnovu sopstvenog „turističkog“ iskustva, pomešanog s predubeđenjima i ideološkim uverenjima, one su odlučile da sopstvene zbunjujuće i protivrečne utiske tematizuju i artikulišu u autorskom projektu, koji će postavljati sledeća pitanja:

„Da li je vidljivi kult ličnosti gori od nevidljivog kulta kapitala i da li je jedini način da se izbegne imperijalna dominacija da imaš atomsku bombu i opštenarodnu odbranu?“

„Da li je jedini način da se održi makar nominalno socijalističko društvo da ono bude totalitarno…?“

„Kolika su ograničenja našeg mišljenja, uslovljenog stalnim propagandama i kontekstom iz kog dolazimo?”

Publika će imati priliku da prisustvuje jedinstvenoj turističkoj turi kroz zemlju koja se i dalje smatra najvećom „babarogom“ „demokratskog sveta“, uz otvaranje pitanja slobode i neslobode u današnjem društvu, i mogućnosti i nemogućnosti da se govori o jednoj zemlji van ličnog kulturnog i političkog koda.

Predstava „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“ je produkcija 50. Bitef festivala.

Autorke: Maja Pelević i Olga Dimitrijević
Koreografija: Igor Koruga
Muzika: Anja Đorđević
Kostim: Ljiljana Dragović
Video montaza: Deana Petrović
Učestvuju: Maja Pelević, Olga Dimitrijević

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković