Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Otkud rakija među Srbima
Otkud rakija među Srbima

Otkud rakija među Srbima

Reč rakija potiče iz arapskog jezika (al-arak, što u prevodu znači znoj) i u sličnim varijacijama se javlja u svim zemljama Balkana.

Danas i dalje postoji neka vrsta podele među ljubiteljima vina i rakija i diskusija da li je Srbija prvenstveno rakijska ili vinska zemlja.

Međutim, niko ne poriče da je rakija neraskidivo vezana za srpsku kulturu i istoriju. Tehnika proizvodnje rakije je zaživela u Srbiji krajem XIV veka.

Postoje materijalni dokazi da su prve srpske rakije pravljene od vinske komine. Rakija je od tada uvek pratila srpski narod, i u dobrim i u zlim vremenima. Prilikom povlačenja stanovništva pod naletom osvajačkih vojski, rakiju je bilo najlakše transportovati, nije bila zahtevna za proizvodnju i čuvanje u vremenima nemaštine. Ukratko, rakija je delila sudbinu naroda.Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Zbog toga se širenje kulture rakije vršilo nauštrb drugih alkoholnih pića. Dodatni podsticaj širenju rakije u Srbiji je bilo širenje filoksere po vinogradima krajem XIX veka. Od tada, iako vinogradi nisu nikada u potpunosti nestali, voćna rakija (prvenstveno šljivovica) zadržala je primat na tradicionalnoj srpskoj sofri.

Rakija – kultni status

U Srbiji, rakija je dostigla kultni status. Rakija i sport su dve teme koje u Srbiji izazivaju u skoro svakom čoveku impulsivnu želju da se pokaže kao ekspert.

Zato svaka diskusija na temu rakije, bez obzira da li se o njoj priča za kuhinjskim stolom ili u kafani ili u pauzi na njivi, počinje i završava sa najboljom rakijom koju možete probati, tajnim receptom nečijeg pradede pronađenim na tavanu, proverenim dokazima da je rakija 100% prirodna…

Zanimljivosti o rakiji

• Jačina rakije određuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima ili volumnim procentima, koji se obeležavaju kao %vol.

• Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100 odsto) koji se nalazi u 100 litara alkoholnog pića odnosno, u vodeno-alkoholnoj smesi koja to piće čini.

• U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%.

• Jačina rakije se određuje pomoću alkohometra.

• U Srbiji je od sorti šljiva koje se koriste za pravljenje rakije najzastupljenija požegača, a popularne su i druge rakijske sorte – crvena ranka, bele šljive, moravka, metlaž, stenlej… (pruna.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.