Izdvajamo
Naslovna / Izlasci / Izložbe / Januar 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu
Izložbe u januaru: Lee Jones (Bartselona)
Izložbe u januaru: Lee Jones (Bartselona)

Januar 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu

Predstavljamo aktuelne izložbe u Beogradu tokom januara 2017. godine.

»»» Bartselona (Belgrade Design District, I/lok. 96). – Od 9. (19.00) do 21. januara biće otvorena izložba fotografija „More than 1… at least double“ grupe umetnika (Igor Andrić, Dag Rottereng, Henna Vaha, Fabio Rossi, Snežana Stevanović Krstić, Veljko Vujčić, Felice Willat i drugi).

»»» Manakova kuća (Gavrila Principa 5). – „Tržnica – trbuh grada“ u Beogradu zatvara ciklus gostovanja po Srbiji s ciljem otvaranja dijaloga između muzeja i zajednice, prehrane i etnologije. Ovo je izložba Etnografskog muzeja Istre i Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke koja je osmišljena kao putujuća izložba.

Kako ističu autorke Tanja Kocković Zaborski i Ivana Šarić Žic „… istražujući tržnice u Rijeci i Puli cilj je bio da se ukaže na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavaca koja je karakteristična za sve pijace. Kroz taj odnos otvorene su brojne teme poput neformalnog oslovljavanja, (ne)svesnog smera kretanja kupaca kada kupuju namirnice, pitanja poverenja, susretanja poznanika, mita o autentičnosti“…

Izložbu, koja će biti otvorena do 28. januara, prati filmska projekcija, predavanja i svakodnevno stručno vođenje.

»»» KCB (Knez Mihailova / Trg Republike). – Tri izložbe biće otvorene od 12. januara (19.00) do 2. februara u galerijama KCB-a. Fotografije iz ciklusa „(Ne)obične priče“ izlaže Vladimir Červenka u Artgetu. U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba „Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost Dogmatizmu“. U galeriji Podroom biće predstavljene fotografije o kulturi sećanja u BiH pod nazivom „Rat sjećanja“ Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića.

»»» UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a). – U četvrtak, 12. januara u 19.00, otvara se izložba „Dejvid Bouvi“ Andree Aleksić. Ovom izložbom koja predstavlja studiju njegovih vizuelnih transformacija, UK Parobrod i umetnica žele da podsete publiku na ikonu savremene pop kulture.

»»» Galerija Haos (Dositejeva 3). – Izložba Velče Velčeva biće otvorena od 17. januara do 11. februara. Umetnik će predstaviti nove instalacije. „Prvo nas iznenadi prezentacija u prostoru njegovih instalacija, a potom i suptilna ironija iznenađujuće zamene koncepata, koja samo pod svetlom visprenosti dobije na suštini i kvalitetu. Na ovoj izložbi svetlo je bačeno na teme konzumizma (što je nova religija) o novih svetaca koje nam nameću svetske multinacionalne kompanije, kao hrišćanske tradicije“… (Karlos Hover, pisac teksta u katalogu)

Velča Velčev (Galerija Haos)
Velča Velčev (Galerija Haos)

»»» DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179). – Od 9. do 20. januara u holu biblioteke biće predstavljena knjiga „Narodne priče Istoka: Indija i Persija“ Rastka Markovića. Mudrost Istoka nigde nije tako lepo predstavljena kao u narodnim pričama koje su univerzalne i pune duha. Ove priče nadahnjuju i današnje čitaoce.

Od 21. do 31. januara biće predstavljena još jedna knjiga iz istog serijala – „Narodne priče Istoka: Kina i Japan“. Drevni mudraci su kroz narodne priče podučavali svoje učenike. Kratke priče koje se lako čitaju, a dugo ostaju u srcu.

Od 26. januara (19.00) do 18. februara u Velikoj galeriji na programu je jubilarna peta izložba radionice „Prošireno polje“ pod nazivom „Treća smena“. Pre godinu dana, teme su bile snovi, noćne more, nesanica, rad noću, ali po želji i nešto drugo. U podradionici je oslikavana zbirka Miloša Ristića „Najkraće pesme“, u izdanju Korneta. Posle radionice učesnici su započeto odneli kući i nastavili da svoje knjige i „Najkraće pesme“ dopunjavaju tokom godine. Radionica je bila otvorena za sve zainteresovane, bez obzira na uzrast, profesiju, temperament, jezik…

Od 30. januara (19.00) do 11. februara u Galeriji će se predstaviti Ana Vujović. Prostorna instalacija „Budućnost se ponavlja“ sačinjena je od celih, polovičnih, zakrpljenih, nastavljenih, izdubljenih i prekinutih stubova. Arhitektura budućnosti – posedovana, proživljena emotivno, fizički trošna, napuštena a prepuštena prirodi i njenim uticajima, postoji kao svojevrstan artefakt. Instalacija je mikro zapis, uzorak ili parče, fragment novonastalih tragova nasleđa.

»»» Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14). – Ovog meseca (8, 15, 22. i 29. januara od 11.00 do 13.00) biće priređena javna vođenja kroz izložbu „Slike i sećanja – afrička tikva u zbirkama MAU“ za sve posetioce.

U istim terminima, za decu od četiri do 12 godina na programu su kreativne radionice „Kalabaš mudrosti“. Više informacija na 011/2651-654.

»»» Galerija ’73 (Požeška 83a). – 29. Čukarički likovni salon aktuelan je do 24. januara. Većina učesnika ovogodišnjeg Salona neguje i svojim darom, razvija slikarstvo, skulpturu, crtež i grafiku, manjina istražuje unutar novih medija i fotografije. Jedni su se opredelili za figuraciju, drugi za apstrakciju, jedni za ekspresivno, drugi za kontemplativno i racionalno. Pojedini polaze od realnog da bi stigli do nadrealnog i metafizičkog, poneki vrednosti tradicije uspešno uvode u savremene tendencije. Ima usmerenih isključivo na plastičnu građu, na suštinu crtačkog ili pikturalnog, na mogućnosti neslikarskih materijala, takođe i onih posvećenih složenim ikonografijama ili minimalističkim iskazima, ali i socijalno angažovanim motivima, jer reaguju na dešavanja u društvu ili iznose egzistencijalne i druge nedoumice o umetnosti i životu.

Todor Stevanović - Tetreb (Galerija '73)
Todor Stevanović – Tetreb (Galerija ’73)

»»» CZKD (Birčaninova 21). – Do 20. januara aktuelna je izložba „Dva zida – Aurelie William Levaux i Marijana Markoska“. Dva naspramna zida u Centru za kulturnu dekontaminaciju naseljena su radovima dve umetnice. Crteži na tekstilu, proizašli su iz kontekstualizacije neposrednog dominantnog i kritičkog diskursa, alternativne kulture i feminističke kritike. Ovom postavkom, CZKD najavljuje kontra-manifestaciju 40. godišnjici punk pokreta u 2017. godini: Never Mind 40, povodom 40. godišnjice izlaska albuma „Never Mind the Bollocks“ grupe Sex Pistols.

»»» ZAPROKUL (Rige od Fere 4). – Do 22. januara otvorena je izložba „Ambijenti“ Ivane Martić. Slike i umetnički nakit ove umetnice prvi put će biti pred očima zainteresovanih. U ovim delima to su zadati motivi oko kojih se plete apstraktna priča, koja traži od posmatrača da je dovrši, da spoji ponuđeno sa vlastitim iskustvom i zatvori krug…

»»» CLU Guarnerius (Džordža Vašingtona 12). – Više o izložbi „Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti“ Ljubinke Šiba Fimić pročitajte OVDE.

»»» Dom omladine Beograda (Makedonska 22). – Jednodnevna instalacija Dragana Stojkova pod nazivom „Virtuelno sažimanje“ biće realizovana 14. januara.

Od 17. (19.00) do 28. januara biće otvorena izložba Marije Ćalić „Infostanar“.

– Odrednica „Infostan“ je urbani izum: sistem objedinjenih komunalnih usluga u operativnoj eksploataciji, u kome se identifikacioni broj pojedinca na imenovanoj lokaciji ukazuje kao obavezujuća nadoknada korišćenog stanovanja. I isto tako, naplata zemaljskog boravka. Info stanar je distopijski zatvorenik. Njegov ambijent nalikuje rupi budućnosti na dnu samog trajanja. U gustoj teskobi zamišljanja ukazuju mu se sputanost građevine, biološki tragovi, rasuti predmeti i vegetacija. Vidljive granice mesta stanovanja prizivaju sećanja, i razotkrivaju dubinu potrošenog života – objašnjava umetnica.

»»» O3one (Uzun Mirkova 10). – Do 20. januara pogledajte radove Frane Menegela Dinčića pod nazivom „Vreme“. Glavni deo Dinčićevog opusa čine plakete i medalje sa likovima Svetozara Markovića, Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Jovana Sterije Popovića, Josipa Broza Tita, Jurija Bijankinija, Branka Krstića i drugih. Njegova bista Nikole Tesle podignuta je u Pragu 1937. Godine. Posle Drugog svetskog rata nastavlja delatnost izrade medalja i plaketa sa najrazličitijim temama.

Frano M. Dinčić - Vreme (O3one)
Frano M. Dinčić – Vreme (O3one)

 

»»» Muzej primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18). – Više o izložbi „Pomeranje granica 3″ koja je otvorena do 24. januara pročitajte na OVOM LINKU.

»»» KC Grad (Braće Krsmanović 4). – Od 16. (20.00) do 29. januara biće otvorena izložba „Zagrljaj“ mlade umetnice Aleksandre Dević iz Subotice. Ona tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu. Dević je počela svoje istraživanje u kulturološkom poimanju zlostavljanja, koje je različito od podneblja do podneblja, a pošto podneblje diktira model vaspitanja, diktira i poimanje zlostavljanja, koje se razlikuje od kulture do kulture. Pretočivši to u inicijalnu inspiraciju Dević uvodi simbolički i paradoksalni element u istraživanje: balon.

»»» Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6). – Do 31. maja aktuelna je izložba „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“. Više pročitajte OVDE.

»»» Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56). – Do 11. februara otvorena je u Galeriji Atrijum izložba slika i crteža iz kolekcije BGB.

»»» Galerija „Progres“ (Zmaj Jovina 8-10). – Do 16. januara otvoren je sedmi Festival rusko-srpskog zanatstva „Novogodnяя яrmarka„.

»»» SKC. – U Kralja Milana 48 predstaviće se Aleksandar Stanojević iz Paraćina izložbom slika i crteža pod nazivom „Metamorfoza autoportreta“. Izložba će biti otvorena 17. januara u 19.00. U isto vreme, u Galeriji SKC Novi Beograd biće otvorena izložba slika Lidije Jevremović „Neobičan svet“.

»»» Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića 11). – Otvorene su dve izložbe do septembra: „Srbija 1915-1916″ i gostujuća izložba solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun“. Postavke se realizuju u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

»»» Galerija Štab (Crnogorska 10). – Od 14. (20.00) januara biće realizovan projekat „Zona 2″ Alena Ilijića. Višemedijska izložba sačinjena je od slika, printova, ready-made-a, video projekcije i spektralne kompozicije za klavir, glas i elektroniku „Red Faces“ i „Ongevarfen (Disordered)“, kao i deo za gitaru, glas i elektroniku pod nazivom „Zealot’s Time“. Na zatvaranju, 19. januara u 21.00 biće održan koncert (cena ulaznice: 500 RSD).

»»» Kuća Đure Jakšića (Skadarska 34). – Do 24. januara biće otvorena izložba slika Rade Kačarević „Umetnici iz Knez Mihailove“. Izložba govori o životu umetnika naše svakodnevice i obuhvata 27 radova različitih slikarskih tehnika i realistički tretirane figuracijske forme. Ovom izložbom autorka je želela da skrene pažnju na umetnike iz Knez Mihailove ulice. Svi veliki gradovi u Evropi i svetu imaju svoje ulične muzičare, glumce, slikare… Oni svojim talentom doprinose posebnoj atmosferi grada. Šetnjom Knez Mihailovom ulicom doživljavate tu magiju njihovog izvođenja jer oni čine dušu našeg grada. (danubeogradu.rs)

Kurs "Abeceda onlajna"

Proverite i...

Budućnost veruje u nas

Posetite izložbu „Budućnost veruje u nas“

U utorak 27. decembra posetioci Galerije Štab od 14 časova do ponoći imaju priliku da ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>