Naslovna » Izlasci » Izložbe » Januar 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu
Izložbe u januaru: Lee Jones (Bartselona)
Izložbe u januaru: Lee Jones (Bartselona)

Januar 2017: Aktuelne izložbe u Beogradu

Predstavljamo aktuelne izložbe u Beogradu tokom januara 2017. godine.

»»» Bartselona (Belgrade Design District, I/lok. 96). – Od 9. (19.00) do 21. januara biće otvorena izložba fotografija „More than 1… at least double“ grupe umetnika (Igor Andrić, Dag Rottereng, Henna Vaha, Fabio Rossi, Snežana Stevanović Krstić, Veljko Vujčić, Felice Willat i drugi).

Od 23. januara (19.00) do 4. februara fotografije izlaže Đorđe Odanović. Izložba se zove „Stereometrički principi“.

»»» Kuća legata (Knez Mihailova 46).- Više o izložbi „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“ pročitajte NA OVOM LINKU.

»»» Manakova kuća (Gavrila Principa 5). – „Tržnica – trbuh grada“ u Beogradu zatvara ciklus gostovanja po Srbiji s ciljem otvaranja dijaloga između muzeja i zajednice, prehrane i etnologije. Ovo je izložba Etnografskog muzeja Istre i Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke koja je osmišljena kao putujuća izložba.

Kako ističu autorke Tanja Kocković Zaborski i Ivana Šarić Žic „… istražujući tržnice u Rijeci i Puli cilj je bio da se ukaže na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavaca koja je karakteristična za sve pijace. Kroz taj odnos otvorene su brojne teme poput neformalnog oslovljavanja, (ne)svesnog smera kretanja kupaca kada kupuju namirnice, pitanja poverenja, susretanja poznanika, mita o autentičnosti“…

Izložbu, koja će biti otvorena do 28. januara, prati filmska projekcija, predavanja i svakodnevno stručno vođenje.

»»» KCB (Knez Mihailova / Trg Republike). – Tri izložbe biće otvorene od 12. januara (19.00) do 2. februara u galerijama KCB-a. Fotografije iz ciklusa „(Ne)obične priče“ izlaže Vladimir Červenka u Artgetu. U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba „Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost Dogmatizmu“. U galeriji Podroom biće predstavljene fotografije o kulturi sećanja u BiH pod nazivom „Rat sjećanja“ Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića.

»»» UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a). – U četvrtak, 12. januara u 19.00, otvara se izložba „Dejvid Bouvi“ Andree Aleksić. Ovom izložbom koja predstavlja studiju njegovih vizuelnih transformacija, UK Parobrod i umetnica žele da podsete publiku na ikonu savremene pop kulture.

»»» Galerija Haos (Dositejeva 3). – Izložba Velče Velčeva biće otvorena od 17. januara do 11. februara. Umetnik će predstaviti nove instalacije. „Prvo nas iznenadi prezentacija u prostoru njegovih instalacija, a potom i suptilna ironija iznenađujuće zamene koncepata, koja samo pod svetlom visprenosti dobije na suštini i kvalitetu. Na ovoj izložbi svetlo je bačeno na teme konzumizma (što je nova religija) o novih svetaca koje nam nameću svetske multinacionalne kompanije, kao hrišćanske tradicije“… (Karlos Hover, pisac teksta u katalogu)

Velča Velčev (Galerija Haos)
Velča Velčev (Galerija Haos)

»»» DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179). – Od 9. do 20. januara u holu biblioteke biće predstavljena knjiga „Narodne priče Istoka: Indija i Persija“ Rastka Markovića. Mudrost Istoka nigde nije tako lepo predstavljena kao u narodnim pričama koje su univerzalne i pune duha. Ove priče nadahnjuju i današnje čitaoce.

Od 21. do 31. januara biće predstavljena još jedna knjiga iz istog serijala – „Narodne priče Istoka: Kina i Japan“. Drevni mudraci su kroz narodne priče podučavali svoje učenike. Kratke priče koje se lako čitaju, a dugo ostaju u srcu.

Od 26. januara (19.00) do 18. februara u Velikoj galeriji na programu je jubilarna peta izložba radionice „Prošireno polje“ pod nazivom „Treća smena“. Pre godinu dana, teme su bile snovi, noćne more, nesanica, rad noću, ali po želji i nešto drugo. U podradionici je oslikavana zbirka Miloša Ristića „Najkraće pesme“, u izdanju Korneta. Posle radionice učesnici su započeto odneli kući i nastavili da svoje knjige i „Najkraće pesme“ dopunjavaju tokom godine. Radionica je bila otvorena za sve zainteresovane, bez obzira na uzrast, profesiju, temperament, jezik…

Od 30. januara (19.00) do 11. februara u Galeriji će se predstaviti Ana Vujović. Prostorna instalacija „Budućnost se ponavlja“ sačinjena je od celih, polovičnih, zakrpljenih, nastavljenih, izdubljenih i prekinutih stubova. Arhitektura budućnosti – posedovana, proživljena emotivno, fizički trošna, napuštena a prepuštena prirodi i njenim uticajima, postoji kao svojevrstan artefakt. Instalacija je mikro zapis, uzorak ili parče, fragment novonastalih tragova nasleđa.

»»» Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14). – Ovog meseca (8, 15, 22. i 29. januara od 11.00 do 13.00) biće priređena javna vođenja kroz izložbu „Slike i sećanja – afrička tikva u zbirkama MAU“ za sve posetioce.

U istim terminima, za decu od četiri do 12 godina na programu su kreativne radionice „Kalabaš mudrosti“. Više informacija na 011/2651-654.

»»» Mala galerija ULUPUDS (Uzun Mirkova 12).- Prostor ove galerije je idealan za izložbu slika malog formata (25. januar – 7. februar). Umetnici se rado odazivaju na izložbe ovakvog koncepta i te postavke  uvek budu nešto posebno. Dimenzije na ovoj izložbi su ograničene do 30 x 3 cm, a dozvoljene su sve tehnike izražavanja (slike, grafike, akvareli, ilustracije, mozaici, ikone, keramika, kolaž, asmblaž…). Na ovoj „premijernoj“ izložbi će učestvovati više od 30 umetnika različitih  generacija, senzibiliteta i autorskih rukopisa.

»»» Galerija Remont (Maršala Birjuzova 7). – Od 23. januara (19.00) do 10. februara Galerija Remont započinje izlagačku sezonu 2017 samostalnom izložbom „Večera za zeca“ Nikole Džafa. Više od dve decenije svoje umetničke karijere ovaj novosadski umetnik je posvetio društveno angažovanim akcijama u okviru umetničkih kolektiva i inicijativa čiji je neiscrpan inspirator, pokretač i član. Izložba u Remontu je značajan trenutak – stanka i refleksija Nikoline dosadašnje prakse u odnosu na principe individualnog, kolektivnog, društveno angažovanog.

»»» Galerija ’73 (Požeška 83a). – 29. Čukarički likovni salon aktuelan je do 24. januara. Većina učesnika ovogodišnjeg Salona neguje i svojim darom, razvija slikarstvo, skulpturu, crtež i grafiku, manjina istražuje unutar novih medija i fotografije. Jedni su se opredelili za figuraciju, drugi za apstrakciju, jedni za ekspresivno, drugi za kontemplativno i racionalno. Pojedini polaze od realnog da bi stigli do nadrealnog i metafizičkog, poneki vrednosti tradicije uspešno uvode u savremene tendencije. Ima usmerenih isključivo na plastičnu građu, na suštinu crtačkog ili pikturalnog, na mogućnosti neslikarskih materijala, takođe i onih posvećenih složenim ikonografijama ili minimalističkim iskazima, ali i socijalno angažovanim motivima, jer reaguju na dešavanja u društvu ili iznose egzistencijalne i druge nedoumice o umetnosti i životu.

Todor Stevanović - Tetreb (Galerija '73)
Todor Stevanović – Tetreb (Galerija ’73)

»»» CZKD (Birčaninova 21). – Do 20. januara aktuelna je izložba „Dva zida – Aurelie William Levaux i Marijana Markoska“. Dva naspramna zida u Centru za kulturnu dekontaminaciju naseljena su radovima dve umetnice. Crteži na tekstilu, proizašli su iz kontekstualizacije neposrednog dominantnog i kritičkog diskursa, alternativne kulture i feminističke kritike. Ovom postavkom, CZKD najavljuje kontra-manifestaciju 40. godišnjici punk pokreta u 2017. godini: Never Mind 40, povodom 40. godišnjice izlaska albuma „Never Mind the Bollocks“ grupe Sex Pistols.

»»» ZAPROKUL (Rige od Fere 4). – Do 22. januara otvorena je izložba „Ambijenti“ Ivane Martić. Slike i umetnički nakit ove umetnice prvi put će biti pred očima zainteresovanih. U ovim delima to su zadati motivi oko kojih se plete apstraktna priča, koja traži od posmatrača da je dovrši, da spoji ponuđeno sa vlastitim iskustvom i zatvori krug…

»»» CLU Guarnerius (Džordža Vašingtona 12). – Više o izložbi „Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti“ Ljubinke Šiba Fimić pročitajte OVDE.

Društvo istoričara umetnosti Srbije proglasilo je za najbolju izložbu 2016. godine „Kada su ženskinje postale građanke“ koja je realizovana u Domu Vojske Srbije tokom februara i marta prošle godine. Kustoskinja Narodnog muzeja Gordana Stošić ovom izložbom publici je predstavila manje poznata ostvarenja našeg modernizma, crteže, slike, dokumenta i fotografije…

»»» Dom omladine Beograda (Makedonska 22). – Jednodnevna instalacija Dragana Stojkova pod nazivom „Virtuelno sažimanje“ biće realizovana 14. januara.

Od 17. (19.00) do 28. januara biće otvorena izložba Marije Ćalić „Infostanar“.

– Odrednica „Infostan“ je urbani izum: sistem objedinjenih komunalnih usluga u operativnoj eksploataciji, u kome se identifikacioni broj pojedinca na imenovanoj lokaciji ukazuje kao obavezujuća nadoknada korišćenog stanovanja. I isto tako, naplata zemaljskog boravka. Info stanar je distopijski zatvorenik. Njegov ambijent nalikuje rupi budućnosti na dnu samog trajanja. U gustoj teskobi zamišljanja ukazuju mu se sputanost građevine, biološki tragovi, rasuti predmeti i vegetacija. Vidljive granice mesta stanovanja prizivaju sećanja, i razotkrivaju dubinu potrošenog života – objašnjava umetnica.

»»» O3one (Uzun Mirkova 10). – Do 20. januara pogledajte radove Frane Menegela Dinčića pod nazivom „Vreme“. Glavni deo Dinčićevog opusa čine plakete i medalje sa likovima Svetozara Markovića, Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Jovana Sterije Popovića, Josipa Broza Tita, Jurija Bijankinija, Branka Krstića i drugih. Njegova bista Nikole Tesle podignuta je u Pragu 1937. Godine. Posle Drugog svetskog rata nastavlja delatnost izrade medalja i plaketa sa najrazličitijim temama.

Frano M. Dinčić - Vreme (O3one)
Frano M. Dinčić – Vreme (O3one)

 

»»» Muzej primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18). – Više o izložbi „Pomeranje granica 3“ koja je otvorena do 24. januara pročitajte na OVOM LINKU.

»»» KC Grad (Braće Krsmanović 4). – Od 16. (20.00) do 29. januara biće otvorena izložba „Zagrljaj“ mlade umetnice Aleksandre Dević iz Subotice. Ona tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu. Dević je počela svoje istraživanje u kulturološkom poimanju zlostavljanja, koje je različito od podneblja do podneblja, a pošto podneblje diktira model vaspitanja, diktira i poimanje zlostavljanja, koje se razlikuje od kulture do kulture. Pretočivši to u inicijalnu inspiraciju Dević uvodi simbolički i paradoksalni element u istraživanje: balon.

»»» Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6). – Do 31. maja aktuelna je izložba „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“. Više pročitajte OVDE.

»»» Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56). – Do 11. februara otvorena je u Galeriji Atrijum izložba slika i crteža iz kolekcije BGB.

»»» Galerija „Progres“ (Zmaj Jovina 8-10). – Do 16. januara otvoren je sedmi Festival rusko-srpskog zanatstva „Novogodnяя яrmarka„.

»»» Etnografski muzej (Studentski trg 13).- Do kraja januara otvorena je izložba Bratislave Idvorean Stefanović „Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji“.

»»» SKC (Kralja Milana 48). – Predstaviće se Aleksandar Stanojević iz Paraćina izložbom slika i crteža pod nazivom „Metamorfoza autoportreta“. Izložba će biti otvorena 17. januara u 19.00. U isto vreme, u Galeriji SKC Novi Beograd biće otvorena izložba slika Lidije Jevremović „Neobičan svet“.

»»» Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića 11). – Otvorene su dve izložbe do septembra: „Srbija 1915-1916“ i gostujuća izložba solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun“. Postavke se realizuju u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Galerija Hadži - Katja T.
Galerija Hadži – Katja T.

»»» Galerija Hadži (Hadži Milentijeva 70). – Od 17. do 23. januara otvorena je izložba „Ciganka mi je gledala u dlan“ autorke Katje T. Ova izložba, kako Katja navodi, nema za cilj da iskaže bunt, da pošalje duboku poruku društvu ili sruši neki od tabua: „U mom ličnom kosmosu, svaka slika nosi intimnu poruku namenjenu nekome, plutajući kao poruka u boci, koja će možda biti pročitana ili ne. Voda kao motiv ili efekat se često pojavljuje na mojim slikama. Njena prozirnost ili tirkizne refleksije su često podstaknuti lakoćom sopstvenih snova. Ti snovi se vremenom sami razvijaju u svetu imaginacije, suprostavljajući se međusobno, kao ruska zima i špansko sunce, preplićući se sa šumskim bićima, zvezdanom prašinom, staroslovenskim boginjama, svetlucavim morskim dubinama, kitnjastom florom, demonima. To je deo onog što mi je Ciganka rekla dok mi je gledala u dlan“. Na ovaj način umetnica povezuje na prvi pogled dva nespojiva segmenta izložbe: vodu i šumska bića iz staroslovenske mitologije.

»»» Kuća Đure Jakšića (Skadarska 34). – U subotu, 21. januara od 19.00, biće otvorena izložba slika i crteža Snežane Petrović.

»»» Galerija Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27). – Od 23. januara (19.00) do 11. februara biće otvorena izložba Mire Antonijević „Prozori“. „Prozor je i simbol slobode, ako je otvoren, mogućnost za beg u kriznim situacijama ili simbol neslobode, ako je mali i sa rešetkama. Najzad, prozor je kao slikarsko platno po kome zima ledenim kristalima stvara svoju zimsku sliku ili kada umetnik u formi vitraža pokušava da je sačuva za večnost“, objašnjava umetnica.

»»» Galerija Štab (Crnogorska 10). – Od 14. (20.00) januara biće realizovan projekat „Zona 2“ Alena Ilijića. Višemedijska izložba sačinjena je od slika, printova, ready-made-a, video projekcije i spektralne kompozicije za klavir, glas i elektroniku „Red Faces“ i „Ongevarfen (Disordered)“, kao i deo za gitaru, glas i elektroniku pod nazivom „Zealot’s Time“. Na zatvaranju, 19. januara u 21.00 biće održan koncert (cena ulaznice: 500 RSD).

»»» Umetnički prostor U10 (Kosovke devojke 3). – U U10 može da se pogleda postavka „Ciganski vrtovi“ Pavla Jovovića. „… Proces nastanka ovih slika sličan je ulasku u ‘ciganske vrtove’. Naime, kada se od dva simetrična stuba geometrijskih oblika obojenih u plavo i crveno predstavljenih na papiru koje nazivamo ciganskim vrtom, svesnom manipulacijom nad opažajem sintetiše treća, objektivno nepostojeća, ali geometrijska forma koja potiče iz teritorije psihe, mi ulazimo u ciganski vrt. Ponavljanjem tog iskustva intenzivira se doživljaj nove geometrijske strukture koja spaja dve ponuđene slike. Slika (painting) predstavlja korak u svet naših unutrašnjih slika. Pavle Jovović tako pronalazi novu inspiraciju na teritoriji psihe, na koju stupa posmatranjem svog prethodno naslikanog dela. Otuda analogija sa optičkom igrom stupanja u ‘ciganske vrtove’… (Velimir Popović)

»»» Kuća Đure Jakšića (Skadarska 34). – Do 24. januara biće otvorena izložba slika Rade Kačarević „Umetnici iz Knez Mihailove“. Izložba govori o životu umetnika naše svakodnevice i obuhvata 27 radova različitih slikarskih tehnika i realistički tretirane figuracijske forme. Ovom izložbom autorka je želela da skrene pažnju na umetnike iz Knez Mihailove ulice. Svi veliki gradovi u Evropi i svetu imaju svoje ulične muzičare, glumce, slikare… Oni svojim talentom doprinose posebnoj atmosferi grada. Šetnjom Knez Mihailovom ulicom doživljavate tu magiju njihovog izvođenja jer oni čine dušu našeg grada.

»»» Muzej Zepter (Knez Mihailova 42). – Od 26. januara (20.00) biće otvorena izložba „Akvizicije u 2016“. U svojoj kontinuiranoj akciji – popunjavanju kolekcije vrednim umetničkim delima, Muzej Zepter je u 2016. godini, nabavio devetnaest  novih dela: pet  su darovi (dve skulpture Venije Vučinić Turinski, tri slike Bogoljuba Bobe Jovanovića), a u otkupima preovlađuju skulpture-objekti (Jovana Kratohvila, Zdravka Joksimovića, Saše Pančića) i dela najmlađe generacije vajara koji još rade u fakultetskim ateljeima (Jovana Dostanića i Luke Cvetkovića), a tu su i vredna dela Dimitrija Pece Pecića, Branislava Baneta Mihajlovića, Leonida Šejke i Aleksandra Rafajlovića. Nova dela će naći svoja adekvatna mesta u muzejskoj postavci. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.