Naslovna » Izlasci » Pozorište » SC: Balet „Krcko Oraščić“ sa gostima iz Kijeva i Italije

SC: Balet „Krcko Oraščić“ sa gostima iz Kijeva i Italije

Još jedan veliki događaj za ljubitelje baletske umetnosti – u Sava centru će u subotu 21. januara od 20 časova ansambl Narodnog pozorišta izvesti balet „Krcko Oraščić“, sa gostima u glavnim ulogama.

Prvaci Baleta iz Kijeva Olga Golica i Denis Nedak nastupiće kao Maša i Krcko Oraščić, a gost dirigent je Jakopo Sipari di Peskaseroli.

Autor koreografije za čuvenu spektakularnu predstavu uz muziku Petra Iljiča Čajkovskog je Konstantin Kostjukov. Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora „Horislavci“ u ulogama anđela.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava centra i Narodnog pozorišta, po ceni od 800, 1000 i 1200 dinara.

Da podsetimo, „Krcko Oraščić“ je zimska, baletska čarolija, koja počinje u jednoj božićnoj noći. Osnovu baleta čini bajkovita avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine. Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima u međuvremenu je adaptirao Hofmanov tekst, koji uz muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.

Gosti

Olga Golica je završila Državnu baletsku školu u Kijevu. Soliskinja Baleta Nacionalne opere Ukrajine T. Ševčenko postaje 2006. godine. Dobitnica je niza značajnih priznanja na međunarodnim baletskim konkursima. Glavne uloge: Odilija, Odeta (“Labudovo jezero”), Klara (“Krcko Oraščić”), Julija (“Romeo i Julija”), Nikija (“Bajadera”), Kitri (“Don Kihot”), Žizela, Svanilda (“Kopelija”), Rajmonda i mnoge druge. Gostovala je na scenama u Meksiku, Grčkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji.

Denis Nedak je nosilac prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011). Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru. Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine. Odigrao je brojne glavne uloge u baletima “Krcko Oraščić”, “Labudovo jezero”, “Uspavana lepotica”, “Bajadera”, “Don Kihot”, “Žizela”, “Korsar”, “Spartak”, “Rajmonda”… Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima. Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi. Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj…

Jakopo Sipari di Peskaseroli je rođen 1985. godine. Smatraju ga jednim od najizražajnijih dirigenata njegove generacije, a danas je umetnički direktor Međunarodnog letnjeg festivala u Taljakocu (Italija). Glavni je dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala. Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“… zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom. Dobitnik je brojnih nagrada. Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L’Akvili.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković