Izdvajamo
Naslovna / Izlasci / Dani Beograda 2017
Dani Beograda 2017 (foto: Shutterstock)

Dani Beograda 2017

U znaku 150 godina od predaje ključeva grada ove godine biće održana manifestacija Dani Beograda od 16. do 19. aprila.

Kako saznaju Novosti, gradske vlasti pripremaju bogat program koji će biti organizovan na Beogradskoj tvrđavi.

Tokom četiri festivalska dana posetioci će moći da uživaju u tri koncerta. Vrata svih gradskih institucija biće otvorena.

Po rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, centralni događaj biće obeležavanje 150 godina otkad su Turci predali ključeve grada Beograda Knjaževini Srbiji.

April u Beogradu

U opticaju su tri lokacije gde će postaviti amfiteatar – Donji grad Beogradske tvrđave, plato kod Pobednika i scena iza Prirodnjačkog muzeja.

Letnja pozornica biće opremljena scenskom audio i video tehnologijom, koja bi omogućila da više hiljada gledalaca može da prati događaje. Bina bi imala i video-projekcije.Za dž

Prvi festivalski dan nazvan je „April u Beogradu“. Najlepše šlagere posvećene glavnom gradu pevaće Dušan Svilar, Jelena Tomašević, Vladimir Đurić Đura, Dejan Cujić, Tijana Dapčević, Žarko Dančuo, Nada Pavlović i Ekstra Nena.

Drugog festivalskog dana nastupiće Dragana Radaković, jedan od vodećih svetskih soprana. Orkestar „Stanislav Binički“ imaće nastup „Ovo je Srbija“. Performans će upotpuniti glumac Marko Nikolić, pevači Merima Njegomir, Danka Stojiljković, Rade Jorović, Čeda Marković, kao i solisti Beogradske opere Nevena i Dragutin Matić.

Izložba povodom 150 godina otkad su turske vlasti predale ključeve grada bila bi smeštena u Donjem gradu na Kalemegdanu i to u neposrednoj blizini bine na kojoj će se odvijati centralni događaj – objašnjava Goran Vesić, predsednik organizacionog odbora manifestacije. Na platnima će se nalaziti dokumenti, grafike i sve u vezi s pomenutim događajem.

Jedan od atraktivnijih segmenata ove manifestacije su pešačke ture sa istoričarkom Anom Stolić. Ona će zainteresovanim građanima objašnjavati kako je izgledao život u Beogradu pre 150 godina.

Međunarodni dan džeza

U okviru obeležavanja „Dana Beograda 2017“, a u saradnji sa Komisijom za UNESKO pri Ministarstvu inostranih poslova, biće obeležen Međunarodni dan džeza (30. april) velikim koncertom na Trgu republike od 19.00.

Nastupiće Jovan Maljoković bend i Vlada Maričić kvartet.

Uskoro ćemo objaviti više informacija.

Dani Beograda – program

13. april – svečana sednica Skupštine grada
16. april – koncert „April u Beogradu“
17. april – koncert Dragane Radaković
18. april – koncert orkestra „Stanislav Binički“
18. april – polaganje venaca
18. april – dodele nagrada
16-19. april – izložba
16-19. april – pešačke ture
30. april – džez koncert na Trgu republike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.