Naslovna » Izlasci » Festivali » Četvrti „Mirëdita, dobar dan!“ festival
Mirëdita, dobar dan! festival
Mirëdita, dobar dan! festival

Četvrti „Mirëdita, dobar dan!“ festival

Festival „Mirëdita, dobar dan!“, tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu biće održano od 31. maja do 3. juna.

Beogradska publika biće u prilici da po četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova.

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Posetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe.

Pored toga, poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice. Na debatama će biti reči o perspektivama saradnje u različitim oblastima, među kojima se posebno izdvaja kulturna i umetnička razmena.Za dž

Mirëdita, dobar dan!: Revolt protiv nasilja

Zvanično otvaranje festivala „Mirëdita, dobar dan!“ biće održano u beogradskom Domu omladine 31. maja, gde će biti prikazan film „Shok“ (Drug) u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini.

Pored toga posetioci će uživati i u izložbi i plesnom nastupu „Revolt protiv nasilja“ Fitore Beriše.

Drugi dan festivala počeće debatom „Kulturna saradnja i razmena između Kosova i Srbije“ a zatim će biti prikazan igrani film „Zonjusha“ (Gospođica) Genca Beriše.

U petak, 2. juna, posetioce očekuje promocija knjige „Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu“ koju su objavili Integra i forumZFD sa Kosova i džez koncert „Visar Kuçi Trio“.

Poslednji dan festivala počeće prikazivanjem filma „Albanke su naše sestre“ koji je urađen u saradnji kosovskog BIRN-a, beogradskog forumaZFD i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine a nastaviće se prikazivanjem predstave „Predstava četiri glumca, nekoliko svinja, nekoliko krava i nekoliko konja i premijera i milka krave i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora“ koju je režirala Bljerta Neziraj.

Festival zatvara muzički nastup Ode Haliti i Bljerte Kosove iz „Tandema“.

Na nekoliko lokacija u Beogradu ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biće besplatan. Za više informacija o programu festivala i novostima pratite sajt www.mireditadobardan.com i FB stranicu.

Inspiracija – Bekim Fehmiju

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.