Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Lego u Srbiji“ u Etnografskom muzeju

Izložba „Lego u Srbiji“ u Etnografskom muzeju

Izložba „Lego u Srbiji“ autorke Ane Dajić biće otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu do 21. maja. Izložba je deo projekta „Muzealac u nastanku“.

U pitanju je istraživački i izložbeni program studenata Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, i nagrada „Borivoje Drobnjaković“ za najbolji master rad studenata Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Lego u Srbiji

Izložba prikazuje kako je ova popularna igračka stigla u Srbiju, nekadašnju Jugoslaviju, te kako je od šezdesetih godina, kada je Lego zvanično ušao na jugoslovensko tržište, pa do danas tekao njegov komercijalni život. Autori se bave pitanjima kako se Lego dobavljao, prodavao i reklamirao. Prikazani su i načini na koji je Lego bio korišćen u igri, s obzirom na to da je igra sa tim kockama obeležila detinjstvo nekoliko generacija dece.

Kako je nastao Lego?

Lego je vrsta igračaka koja se sastoji od malih plastičnih delova koji se mogu međusobno spajati i razdvajati na jednostavan način. Spajanjem kockica različitih jarkih boja mogu se praviti mnogobrojni oblici.

„Lego“ je skraćenica nastala od dve danske reči „lep godt“, što u prevodu na srpski znači „lepo se igraj“.

Posle godina eksperimentisanja, Lego kockice su 1958. dobile današnji oblik, čvrstinu, kompaktnost i izdržljivost.
(danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri