Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Pozovite na popodnevni čaj
Servis za čaj, za posebnu atmosferu
Servis za čaj, za posebnu atmosferu

Pozovite na popodnevni čaj

Čaj je prijatan napitak, a njegovo ispijanje korisna navika, povod za druženje, način da u organizam unesete potrebnu količinu tečnosti, obogaćenu zdravim sastojcima… Koji god da je razlog i povod, predlažemo da uživate u čaju, u Beogradu.

Interesantno je, na početku, znati neke podatke.

Čaj se u Kini pio pre pet hiljada godina. Engleska, koja se smatra podnebljem gotovo ritualnog ispijanja čaja, upoznala ga je tek u 17. veku. Iako je britanski “čaj u pet” globalno poznat fenomen, a čaj rusko nacionalno piće, Engleska je treća, a Rusija četvrta na rang listi potrošnje po glavi stanovnika. Druga je Irska, a godinama ubedljivo prva, pomalo iznenađujuće za neupućene, Turska.

Za hladne dane preporučuje se topao čaj, a za leto ohlađen, ili sa ledom. Čaj se može mešati sa drugim pićima u desetinama poznatih i manje poznatih kombinacija. Prikladan je, jednostavno, za svaku priliku, pa ako do sada niste razmišljali o njemu, pokušajte da ispijanju čaja posvetite malo pažnje.

Engleski popodnevni čaj, u Beogradu

Predlažemo, na primer, da pozovete prijatelje na popodnevni čaj, i servirate ga na način kako to čine Englezi. Pronađite klasičan servis u porodičnoj kolekciji davno odloženih i zaboravljenih stvari, ili ga potražite u prodavnicama i odaberite sami dizajn i stil.

Ukoliko želite da poštujete striktna engleska pravila, evo uputstava. Neka od njih zaista su privlačna i doprinose atmosferi.

Najpre da razjasnimo – “čaj u pet” u Engleskoj, za većinu stanovnika, više nije u pet časova popodne, imajući u vidu radno vreme. Pravilnu terminologiju, kažu šefovi kuhinja najpoznatijih britanskih hotela, ipak treba znati. Afternoon tea (popodnevni čaj) je druženje uz čaj negde između ručka i večere, ali ako se neko pozove na cream tea to podrazumeva, uz čaj, obavezno pecivo sa džemom i kremom. High tea je kroz istoriju bio nešto drugo – čaj kao uvod u večeru, sa par slanih jela, za umorne radnike kad se sa posla vrate kući.

Čaj obavezno treba da bude u listovima ili komadićima, a ne u kesicama. Ukus je bolji.

U Engleskoj je prihvatljivo da gost traži da mu se napravi novi čaj ako posluženi nije odgovarajuće jačine ili arome.

Poslužite uz crni čaj mleko. Ukoliko želi, gost ga pažljivo sipa posle čaja u šolju, sve dok se ne dobije fina tamno narandžasta boja. Potrudite se da ponudite i alternativu – obrano mleko sa nižim procentom mlečne masti, sojino mleko, bademovo mleko…

Posle sipanja mleka i/ili šećera, pravilo je da se čaj sasvim blago promeša.

Zadržimo se na kolačićima. Stanovnici Kornvola kažu da su ih oni izumeli i da treba prvo staviti krem, a zatim džem, dok u Devonšajru tvrde suprotno. “Kornvol stil” konzumiranja peciva je uobičajeniji.

Kolačići se uzimaju rukama, a ako poslužite komadić meke torte, obično se postavi mala viljuška. Čaj je u glavnoj ulozi, pa sa poslasticama bilo koje vrste ne treba preterivati.

Ukoliko domaćin posluži suv biskvit, imajte u vidu da je umakanje keksa u čaj – zabranjeno.

Znakom lošeg ukusa,  smatra se (u Engleskoj):

Poslužiti mleko uz beli ili zeleni čaj.

Sipati prvo mleko, a zatim čaj.

Držati šolju u ruci sa ispravljenim malim prstom.

Planirati ili ponuditi još neko jelo pošto se čajanka završi.

Prihvatiti poziv na čaj, a zatim doći u patikama i sportskoj opremi. Ako vas neko pozove na čaj, dakle, još uvek postoje pravila, i za domaćina i gosta, koja su odraz stila.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković